Какво не знаем за изчезналите библейски градове

Библията е пълна с драматични истории, включително често разкъсвани от войни разкази за много древни градове. Някои от най-известните, като Витлеем и Йерусалим, все още са гъсто населени. Но какво да кажем за тези, които са изчезнали? Някои от тези библейски градове отново са видели бял свят благодарение на усилията на упорити историци и археолози. Други остават повече от теми за дебат на археологически конференции. И все пак всички те са очарователни места, които ни дават възможност да надникнем в сложния свят на Библията, с неговите враждуващи царства, пътешестващи патриарси и зашеметяващи сгради, които могат да накарат посетителите да ахнат от почуда. Тези библейски градове може да са били изгубени от времето, но няма причина да ги забравяме.

Бетсаида

В историята на християнството Бетсаида е родно място трима апостоли (Петър, Андрей и Филип). В крайна сметка градът може да се похвали с голяма стена с монументална порта, оградена от две кули. Въпреки укрепленията Бетсаида е превзет от асирийците през 8. век пр.н.е., според Еврейската виртуална библиотека. В крайна сметка градът е възстановен, както става ясно както от записи, така и от археологическите разкопки, въпреки че тетрархът Филип я преименува на Юлия-Ливия през 1. век от н.е., за да спечели благоволението на римските владетели, а жителите на Бетсаида напуснали града.

Археолозите от 19. век са били объркани относно нейното местоположение, въпреки че Ет-Тел близо до Галилейското езеро е бил предложен като стария град още през 1838 г.  Археолозите не идентифицират Ет-Тел като Бетсаида до края на 80-те години. А изследователи, работещи на мястото на Ел-Арадж, твърдят, че се намират върху истинската Бетсаида, както се вижда от мозайки и надписи от сложна църква от византийската епоха, които може да споменават дома на апостолите Андрей и Петър.

Ел-Арадж се появява като претендент за Бетсаида през 2016 г., когато започват разкопките, въпреки че хората забелязали намеци за селище в района още през 1930 г. Докато учените и тук са съгласни, че доказателствата на Ет-Тел за заселване от библейската епоха са убедителни, те посочват липсата на византийски елементи, които не съответстват на разказа за Бетсаида.

Вавилон

В Библията Вавилон има доста лоша репутация. Еремия 51:58 предсказва огнен край за града и хората му, докато Откровение 18 използва персонифициран Вавилон като представяне на всичко, което е морално покварено в света.

Но Вавилон също е бил реален град и основна сила в древния свят. Основан около 2300 г. пр.н.е. на река Ефрат, градът за първи път става известен при създателя на империята от 18. век пр.н.е. Хамурапи. Възражда се отново по-късно като Нововавилонско царство през 7. век пр.н.е. Просъществува малко по-малко от век, но през това време Навуходоносор II побеждава Юдейското царство и задържа еврейския народ във Вавилонския плен около 598 – 538 г. пр.н.е. През това време град Вавилон е обогатен с масивен храм, грандиозна стена и луксозни стоки, които преминават през пищно украсени порти.

Колкото и внушителен да е бил Вавилон, не му било писано да продължи да съществува. Някогашният велик град е превзет от персийския Кир Велики през 539 г. пр.н.е. и след това навлиза в дълъг упадък. Сега това са руини в иракската пустиня, гарнирани донякъде от развлечения, поставени там по заповед на иракския диктатор Саддам Хюсеин.

По време на войната в Ирак САЩ строят военна база, което нанася допълнителни щети.

Содом и Гомора

Историята на Содом и Гомора е разказана в Битие 18–19, където двата града са толкова пълни с грешни хора, че Бог решава да ги заличи от картата. Ако огънят и жупелът наистина са се сипели, то със сигурност не е останало нищо.  Въпреки това доста археолози смятат, че Содом и Гомора действително са съществували. Някои посочват ивица земя, която разполовява Мъртво море в Израел, отбелязвайки, че някога тя е поддържала селското стопанство и вероятно много хора и техните селища. Земетресение, случило се около 1900 г. пр.н.е., може да е разтърсило района до такава степен, че всички градове там биха били разрушени.

Или може би подробността, че Бог сипе разруха върху градовете, сочи към друго обяснение. Изследване от 2021 г., публикувано в Nature Scientific Reports, твърди, че около 1650 г. пр.н.е. град Тал ел-Хамам в долината на река Йордан е бил опустошен от внезапен взрив от силна топлина и налягане. Изследователите подозират, че най-вероятните виновници са комбинираните ефекти от „въздушен взрив“ и ударна вълна, създадена от метеор или комета, разпадащи се над града. Неговите ефекти биха били еквивалентни на ядрено оръжие, много по-мощно от използваното в Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война.

На практика целият живот в Тал ел-Хамам е щял да бъде изпепелен за миг, докато сградите на града бяха превърнати в развалини.

Ниневия

Ако древните израилтяни са имали сложни отношения с Вавилон, тогава тяхното отношение към асирийския град Ниневия е още по-обезпокоително. В „Наум 3“ се казва, че това е ужасно място, пълно със смърт и грях, чиито жители ще бъдат изправени пред болезнено наказание. 2700-годишни скални релефи разказват историята на древна Ниневия . Тя е била реален град в днешен Ирак. Разкопките на древното асирийско селище започват в началото на 19. век и включват необикновено скривалище с клинописни плочи от библиотеката на Ашурбанипал. Така станало ясно, че някогашното плодородно място е било обитавано за първи път преди около 9000 години, въпреки че е започнало своя период на най-голяма слава при Сенахериб през 8. век пр.н.е. Градът не само се гордеел с грандиозен дворец, но жителите му се възползвали от добре проектирана канализация, която довеждала вода до града.

/Actualno.com/

standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *