Какъв бакшиш трябва да оставим в ресторанта и таксито

Какъв бакшиш трябва да дадете, когато пътувате в чужбина? Отговорът може да варира значително в зависимост от държавата и вида на услугата, която използвате.

В някои страни като САЩ даването на бакшиш се е превърнало в неразделна част от културата на работа и обслужване. Независимо дали си взимате кафе, поръчвате доставка на храна или посещавате хотел на почивка, бакшишът става част от вашите разходи.

Но в други даването на бакшиш не се насърчава и дори може да бъде отхвърлено, показва проучване на Hawaiian Islands.

Какъв бакшиш се дава в ресторантите?

Проучването на местната кухня и изпробването на различни ресторанти може да бъде важна част от международната почивка, но същото важи и за разбирането на етикета на всяка нация за даване на бакшиши.

Например, докато сервитьорите и барманите в Съединените щати – единствената страна с препоръчителен бакшиш от 20% – често зависят от бакшишите, за да допълнят заплатите, бакшишът в ресторант може да се счита за обида в Япония, Китай или Южна Корея, където работодателите включват по-високи стандарти на обслужване като част от заплатите.

Имайте предвид също, че максималният очакван бакшиш може да варира. Ако сте в ресторант в Канада, Сърбия или Доминиканската република, бакшиши от около 20% биха били в горната част на типичния очакван диапазон. Междувременно 66 държави приемат 10% бакшиш.
 

Hawaiian Islands
Hawaiian Islands

 

Някои държави също имат „задължителни бакшиши“ под формата на такси за обслужване или бакшиш за по-големи групи. Други като Индия са забранили задължителните бакшиши на ресторантите.

Според изследването в България бакшишът в ресторанта е приет да е около 10% от сметката. При настаняване в хотел се оставят около 0,50 до 1 долар, а за такси около 10%.

Бакшиш за настаняване

Независимо дали сте отседнали в чужбина, може да се очакват бакшиши, за да получите най-доброто обслужване от пиколото или почистващия персонал.

Ако сте в САЩ или Канада, бакшишите на персонала за настаняване варират от 2 до 5 долара. От другата крайност, в страни като Аржентина, Тайланд и Шри Ланка, където можете да се измъкнете с бакшиш от 50 цента.

За много други страни по света, включително Бразилия, Мексико и Индия, етикетът и очакванията за бакшиши обикновено възлизат на 1 до 2 долара на хотелския персонал.

Бакшиш за транспорт

Когато не пътувате със собствената си кола под наем или с обществена инфраструктура, туристите се обръщат към местни таксита и услуги за споделено пътуване като Uber и Lyft за удобни начини за изследване на нови места.
 

istock
istock

 

Интересното е, че шофьорите в 88 страни по света не очакват никакви бакшиши. В много държави, включително Индия, Швеция и Мароко, просто закръглят цената на таксито като малък бакшиш.

В други 21 страни, включително Канада, таксиметровите шофьори обикновено получават бакшиш с 10% над цената на пътуването. Но САЩ оглавяват списъка с етикет за бакшиши от 15% за таксиметрови пътувания.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *