Как произведени в САЩ чипове се озовават в Русия?

Доставките на полупроводници от Хонконг и континентален Китай

Повече от година от началото на войната в Украйна произведени в САЩ полупроводници на стойност стотици милиони долари пристигат в Русия въпреки санкциите на Вашингтон срещу Москва, установи разследване на Nikkei Asia Review.

Вашингтон забрани износа на американски полупроводници за Русия, с изключение на такива с хуманитарни цели и други специални изключения, на 24 февруари 2022 г., веднага след като руските военни нахлуха в Украйна. Този ход имаше за цел да отслаби способността на Москва да води война чрез прекъсване на достъпа ѝ до полупроводници – чиповете са жизненоважни компоненти за ракети, танкове, дронове и военни самолети, като отговарят за редица функции, включително за системи за насочване, радари и нощно разпознаване на изображения, а американските производители държат голям дял от пазара.

Но Русия продължава да се снабдява с чипове по заобиколни пътища, като голяма част от доставките преминават през малки търговци в Хонконг и континентален Китай.

За да разкрие тези маршрути, Nikkei анализира руски митнически данни от Export Genius, индийска изследователска компания, като проучва записите за внос на полупроводници от 24 февруари до 31 декември 2022 г.

скочиха десетократно след нахлуването на Москва в Украйна .

Данните показват 3292 трансакции, всяка на стойност поне 100 000 долара, а 2358 от тях – около 70% – са етикетирани като продукти на производители на чипове, базирани в САЩ като Intel, Advanced Micro Devices (AMD), Texas Instruments и др. Общата стойност на тези сделки е най-малко 740 млн. долара.

От тези трансакции 1774 – около 75% – са били изпратени от Хонконг или континентален Китай, като много от изпращачите са били малки или средни компании, някои от които са създадени след инвазията в Украйна. Стойността на тези сделки е 570 млн. долара.

За същия период на 2021 г. митническите данни показват само 230 износа на чипове от САЩ през Хонконг и Китай за Русия на обща стойност от едва 51 млн. долара.

Десеткратното увеличение на стойността е само един привличащ вниманието аспект на данните. Друг представляват цените, посочени за някои продукти. В една от най-скъпите сделки хонконгската компания Agu Information Technology е доставила на Русия чипове на Intel на стойност над 10 000 долара за бройка.

Според Института за международни финанси вносът на полупроводници и интегрални схеми в Русия от януари до септември 2022 г. се е увеличил с 36% спрямо предходната година.

Такива високи цени може отчасти да отразяват напредналия характер на чиповете, които Русия търси.

„Необходими са голям брой полупроводници с високопроизводителна процесорна мощност за управление на ракети и отбранителни системи“, коментира Джуничи Нишияма, старши научен сътрудник в Института за напреднало инженерство, който специализира в отбранителната технология.

Сред артикулите с висока стойност, отчетени в данните за износа, попадат и микропроцесори от Intel и AMD, както и програмируеми логически матрици (FPGA) на Xilinx, дъщерно дружество на AMD.

Доставките, регистрирани в експортните данни, включват също чипове от Analog Devices, Texas Instruments и On Semiconductor – компании, известни с производството на качествени полупроводници за промишлени приложения – и компоненти за радиочестотни чипове от висок клас от Qorvo.

„Intel спря всички доставки до клиенти както в Русия, така и в Беларус“, изтъква компанията в отделно изявление след допитване от страна на Nikkei. „Intel не подкрепя и не толерира нашите продукти да се използват за нарушаване на човешките права“, добавя дружеството.

Texas Instruments, Analog Devices и On Semiconductor посочват от своя страна, че не продават на Русия или на други санкционирани страни и спазват всички приложими закони и разпоредби, включително контрола върху износа на САЩ. От Analog Devices заявиха, че компанията е положила допълнителни усилия в борбата с неразрешените препродажби. От концерна обаче добавят, че е изключително трудно да се спрат напълно такива доставки.

Когато доставките на чипове са предостатъчни и разтоварването на инвентара се превърне в приоритет, принципите на „познайте своя клиент“ не се следват много стриктно от тези малки, малко известни дистрибутори на чипове, изтъкват множество ръководители в дистрибуторската индустрия. Разследващият екип на Nikkei прекарва месеци в проследяване на някои от тези малко известни търговски и фиктивни компании.

Agu Information Technology, базирани в Хонконг дистрибутор, изтъква на уебсайта си: „Сървърен хардуер, мрежово оборудване и компоненти директно от производител“. Според сайта на компанията, тя купува от Intel и Samsung.

От септември до декември 2022 г. Agu е извършила шест трансакции на стойност 100 000 долара или повече с руската компания за търговия на едро с машини Mistral, става ясно от руски митнически данни, предоставени от Cybex Exim. Компанията е изнесла повече от 60 000 полупроводника на Intel на обща стойност около 18,7 млн. долара.

Когато представители на Nikkei Asia отиват на адреса, посочен като централен офис на Agu, те откриват жилищен комплекс с корпоративни офиси на долните етажи, без да намерят надпис или табелка с името на фирмата.

Според наличната информация Agu е създадена едва през април 2022 г.

„Трудно е за една нова компания да борави с полупроводници на Intel, които са обект на строг контрол“, коментира ръководител на голяма японска компания за търговия с полупроводници. Освен това името на Agu не попада в списъка на официалните дистрибутори на Intel. От американската компания посочват, че нямат данни за трансакции с Agu Information Technology Co.

Други трансакции на стойност 100 000 долара или повече включват такива, направени от базираната в Хонконг DEXP International. Според руски митнически данни компанията е изнасяла полупроводници на Intel и AMD за руския търговец на едро на електронни компоненти Atlas най-малко 13 пъти за общо 2,5 млн. долара от октомври до ноември 2022 г.

DEXP е създадена през 2018 г. и има офис в сграда за споделено офис пространство в Хонконг. Според наличните данни руски гражданин е участвал в създаването на компанията и е държал всички акции до май 2022 г.

Atlas е изцяло собственост на Дмитрий Алексеев, който стои зад руския търговец на електроника DNS Group. Алексеев е един от редицата руски милионери, за които руските власти настояват за налагане на санкции.

След нахлуването на Русия в Украйна Atlas е внасяла полупроводници в 235 случая на обща стойност 49 млн. долара, показват данни на Export Genius, обхващащи трансакции на стойност най-малко 100 000 долара.

Адресът на регистрация на Atlas е същият като този на DNS, въпреки че Nikkei не успя да намери записани трансакции между двете компании.

Разбиването на вторичните продажби на чипове за Русия или други санкционирани страни не е лесна задача.

През юни 2022 г. Министерството на търговията на САЩ наложи санкции на базираната в Хонконг компания за търговия с електронни компоненти Sinno Electronics и на други фирми за „участие в руска военна помощ“. Но повечето от компаниите, проверени в разследването на Nikkei, не са в списъците със санкции на САЩ.

„Вече санкционирахме повече от 500 компании и ще продължим да ги наблюдаваме в сътрудничество с други страни“, посочват от Министерството на търговията на САЩ пред Nikkei.

Говорител на институцията добавя, че „не е изненадващо“, че Русия се обръща към страни извън Глобалната коалиция за контрол на износа (GECC), както и към незаконни мрежи за доставка на полупроводници. Членовете на GECC, ръководена от САЩ рамка за налагане на санкции срещу Русия, включват Европейския съюз, Япония, Южна Корея и Великобритания – но не и Китай и Хонконг.

Естеството на глобалната търговия с чипове прави по-трудно отклоняването на потоците от чипове далеч от Русия.

Производители на полупроводници като Intel и AMD обикновено разчитат на определени дистрибутори за продажбите. Сред по-известните имена изпъкват Arrow, Avnet и WPG Holdings, които от своя страна следват практиките „познавай своя клиент“ и предоставят гаранции на производителите, че няма да прави бизнес със санкционирани страни. В някои случаи обаче излишните запаси от различни производители на електроника се продават на по-малки търговци или други компании.

Контролът върху доставките след тази точка става по-труден, ако не и невъзможен за проследяване.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *