Кметът Фандъкова бе удостоена с награда от синдикат „Образование“ – КТ „Подкрепа“, за заслуги в културата и просветата

Кметът Фандъкова бе удостоена с награда от синдикат „Образование“ при Конфедерацията на труда „Подкрепа“, която ѝ бе връчена за заслуги в областта на културното и просветното дело. Отличието връчи председателят на синдиката Юлиан Петров в присъствието на председателя на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в рамките на 11-а Национална конференция на синдикат „Образование“, която се проведе на 6 април.
„Системата на столичното образование е пример за развитието на българското училище в синхрон с най-новите, модерни тенденции в европейското образование. Постигнатите резултати в най-добрите училища на София показват реалната реформа, в образованието, която направихме заедно. Нейната цел бе да стимулира добрите училища да бъдат иновативни и да подкрепя останалите.

Заедно през последните години с ясни цели, с партньорство, със социален диалог и съмишленици постигнахме това. Днес благодарение и на социалния диалог нашите училища и детски градини са различни.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в приветствието си пред делегатите на Националната конференция.
„Винаги съм била убедена, че когато говорим за реформа, най-важните фактори са учителите, тяхната подготовка, мотивация, квалификация“ – посочи също кметът Фандъкова.

„Образованието е мой личен приоритет в работата ми и това показват програмите на общината за инвестиции за изграждане на нови детски градини и ясли, както и за ремонт и изграждане на училища, – каза също столичният кмет. –
През последните години се сблъскахме с непознати трудности: кризата с Ковид, разпростряла се в социалния и икономически живот, войната в Украйна, политическата криза. Столична община често беше водеща и в организацията, и в мерките, и в грижата за най-уязвимите, а училищата често първи посрещат предизвикателствата. Надявам се времето на дистанционното, неприсъствено обучение, да не се повтори. Опитът, натрупан в условията на здравна криза, обаче не е напразен. Видяхме, че можем бързо да създадем организация и да се адаптираме към дистанционно и/или хибридно обучение“ – заяви също Фандъкова.

 

По думите на кмета Фандъкова „в тези трудни времена социалният диалог е изключително важен. Тя благодари на Синдикат „Образование“ за партньорството при развитието на столичното образование. „Заедно формираме и реализираме политиката в сферата на образованието с активната подкрепа на РУО – София“ – каза също кметът.
Сред предизвикателствата пред учителите днес кметът обърна внимание на конкурентната среда на социалните мрежи. Учителите трябва да се съревновават със социалните мрежи, където децата имат свои различни авторитети. Понякога тази конкуренция е ужасяваща, имайки предвид случая от последните дни.
„Учителят трябва да се конкурира и да може да възпитава в човешки и християнски ценности“ – каза също кметът Фандъкова.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *