Кметът Фандъкова посети изложба на фестивала „ФотоФабрика“

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети организирана от фестивала „ФотоФабрика“ изложба на забележителната българска майсторка на обектива – Лоте Михайлова.

​​​​Кметът Фандъкова подкрепя фотографията. През последните 10 години „ФотоФабрика“ е част от Календара на културните събития на Столична община и е представила творчеството на редица чуждестранни и български фотографи.

Йорданка Фандъкова разгледа черно-белите снимки в Софийската градска художествена галерия и разговаря с фотографите Иван Пастухов и Николай Давидов. На събитието присъства и синът на Лоте Михайлова – г-н Атанасов.

Фотографиите впечатляват с нежна линия, деликатност и светлина. Изложбата ще остане в Софийската градска художествена галерия до 14 май.

Лоте Михайлова e родена на 27 ноември 1925 г. в Перник. Работила е като фотограф във фотоотдела на Столична община, в „Българска кинематография“, в Студия за игрални филми „Бояна“. Била е фотограф и фоторедактор на редакция „Художествена фотография“ в отдел „Интерфото“ на Агенция „София Прес“.

Нейната фотография „Акт“ във II Национална изложба по художествена фотография през 1963 г. е повод за сблъсък между новатори и консервативно настроеното жури, което първоначално отхвърля творбата. Все пак фотографията е допусната и получава златен медал. Освен него Лоте Михайлова има още над 40 отличия от национални и международни фотоизложби, сред които и две големи награди на Международния филмов фестивал в Карлови Вари през 1964 г. В края на 90-те години се установява в Германия, където продължава да снима активно до смъртта си през 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *