Когато Apple ви потърси, това може да е „целувката на смъртта“

Когато Apple се обръща към Джо Киани, основател и главен изпълнителен директор на биотехнологичната компания Masimo, произвеждаща устройства за измерване на кислорода в кръвта, това изглежда като мечтано партньорство. Киани смята, че технологията е идеална за Apple Watch.
Скоро след като се срещна с него обаче, Apple започва да наема служители от Masimo, сред които инженери и главния медицински директор. Apple предлага да удвои заплатите им, твърди Киани, цитиран от The Wall Street Journal. През 2019 г. Apple публикува патенти под името на бивш инженер на Masimo за сензори, подобни на тези на Masimo, показват документи, разгледани от изданието. На следващата година Apple пуска смарт часовник, който може да измерва нивата на кислород в кръвта.
„Когато Apple прояви интерес към дадена компания, това е като целувката на смъртта“, казва Киани пред WSJ и допълва, че след първоначалното вълнение от интереса към него, всеки предприемач разбира, че дългосрочният план на гиганта е да реализира чужда идея сам.
Още поне 20 ръководители, изобретатели, инвеститори и адвокати описват подобни срещи с Apple.
По думите им, цитирани от The Wall Street Journal, всичко започва с дискусии за потенциални партньорства или интегриране на тяхната технология в продуктите на Apple. След това, казват те, преговорите спират и Apple стартира свои собствени подобни продукти, услуги или функции.
Apple от своя страна заявява, че не краде технологии и че уважава интелектуалната собственост на други компании. Твърди, че Masimo и други организации, цитирани в публикацията на WSJ, копират Apple – и че всичко това ще бъде решено в съда.
Известно е, че много от големите компании, особено в областта на технологиите, се опитват да вземат служители и идеи от по-малки потенциални конкуренти. Разработчиците на софтуер описват това поведение като „шерлокинг“. Терминът е свързан с пуснатия преди около две десетилетия софтуерен продукт от Apple Sherlock, помагащ на потребителите да намерят файлове на своите компютри Mac, както и при търсене в интернет.
След като външна компания създаде инструмент с още няколко функции, който нарече Watson, Apple пусна подобна актуализирана версия на Sherlock. Според инженера, създал Watson, който впоследствие продаде, съоснователят на Apple Стив Джобс лично го е повикал на среща, отбелязва WSJ.
Компаниите, които твърдят, че Apple ги е копирала, отвръщат на удара по два начина: като се оплакват публично, за да привлекат вниманието на регулаторите, интересуващи се от пазарната мощ на Apple, или завеждат дела срещу Apple.
Разработчикът на приложения Blix твърди, че Apple е откраднала функцията му за анонимизиране на имейл адреси при регистрации за онлайн услуги, когато компанията стартира Sign in with Apple през 2019 г. Tile, производител на устройства за проследяване на обекти, се изправи срещу Apple, след като компанията пусна подобен продукт, наречен AirTag през 2021 г.
В момента Министерството на правосъдието разследва дали Apple предпочита собствените си продукти пред тези на трети страни разработчици като Tile, според източници на WSJ.

Патентни битки
Много от патентните битки се фокусират върху технология, която по-малките компании твърдят, че са разработили и която Apple е присвоила за своя часовник. В отговор Apple казва, че твърденията за нарушение на патенти, пред които е изправена, се основават на патенти на конкуренти, които са твърде общи.
„Истината е, че тези компании грубо копират нашите продукти или задушават конкуренцията, като използват невалидни патенти“, коментира говорител на Apple, добавяйки, че компанията ще продължи да се бори с тези неоснователни твърдения в съда.
От основаването си Apple има репутация на новатор и харчи огромни суми за разработване на собствени технологии. През фискалната 2022 г., приключила през септември, бюджетът на компанията за научноизследователска и развойна дейност е 26 милиарда долара, близо с 20% нагоре спрямо предходната година.
Под ръководството на главния изпълнителен директор Тим Кук, Apple се опита да увеличи маржовете на печалбата си и да диференцира продуктите си, като проектира повечето от компонентите им вътрешно. Понякога използва придобивания, за да получи достъп до технология и обикновено избягва лицензионни споразумения с по-малки оператори, според ръководители и патентни адвокати, които са се опитали да сключат сделки с Apple, отбелязва още WSJ.
Apple заявява, че плаща лицензионни такси на много компании с различен размер, като според цитирания от изданието говорител, компанията е лицензирала повече от 25 000 патента от по-малки компании през последните три години.
През 2016 г. компания, на име AliveCor, пуска новина за часовникова джаджа за електрокардиограми, която може да се сдвои с наскоро пуснатия Apple Watch. Преди лансирането на продукта основателят на AliveCor Дейвид Албърт е поканен в централата на Apple в Купертино, Калифорния, където се срещна за 45 минути с главния оперативен директор Джеф Уилямс, лидер на свързаните със здравето инициативи на Apple.
Албърт твърди, че е поставил прототип на устройството върху китката на Уилямс, за да провери сърдечния му ритъм, и че мениджърът в Apple му e казал следното: „Бихме искали да намерим начин да работим с вас, но може да се конкурираме с вас.“ Уилямс не е отговорил на исканията за коментар от страна на The Wall Street Journal.
През 2017 г. AliveCor става първият аксесоар за медицинско устройство за Apple Watch, одобрен от Администрацията по храните и лекарствата.
През 2018 г. Apple пуска своя часовник Series 4, който може да прави електрокардиограма без аксесоара AliveCor. По това време Apple променя своята операционна система така, че хардуерната и софтуерната интеграция на AliveCor вече не работят с часовника. Година по-късно AliveCor спира продажбата на аксесоара си, разказва WSJ.
Говорителят на Apple казва в тази връзка, че компанията разработва собствена електрокардиограма за Apple Watch от 2012 г., три години преди да пусне часовника.
През 2021 г. AliveCor подава жалба за нарушение на патент пред Международната търговска комисия, федерална агенция, която разследва нелоялни търговски практики, твърдейки, че Apple е нарушила три от нейните патенти. През декември комисията се произнесе в полза на AliveCor, забранявайки вноса в САЩ на всички Apple Watch устройства с функции, свързани със сърдечно-съдовата система.
Apple отнася подобни спорове до съдебни процеси в опит да „изобличи“ т. нар. „патентни тролове“, които подават патенти за множество технологии, без да произвеждат реални продукти. В крайна сметка така анулира възраженията на AliveCor, съответно и забраната за внос. AliveCor обжалва това решение.
Винод Хосла, председател на борда на AliveCor и рисков капиталист, казва, че сега отклонява компаниите, в които е инвестирал, от преговори с Apple. По думите му гигантът ще се опита да открадне най-добрите хора, които разработват апетитна за него технология.
От 2012 г. насам Apple се е опитала да анулира повече патентни искове пред Патентния съдебен и апелативен съвет, отколкото всеки друг жалбоподател, според изследователската фирма за интелектуална собственост Patexia.
Управители и адвокати, участващи в такива случаи, казват, че защитата срещу всяка петиция може да струва около половин милион долара, което е висока цена за малките технологични компании.
Докато Apple твърди, че няма намерение да удави която и да е компания в правни документи, Андрей Янку, бивш директор на Службата за патенти и търговски марки на САЩ през 2021 г., коментира, че патентната система действа в полза на най-големите утвърдени фирми.
55 милиона долара за съдебни дела
През 2020 г. Masimo, разработчикът на устройства за измерване на кислорода в кръвта, съди Apple във федералния окръжен съд в Южна Калифорния, обвинявайки гиганта, че е получил достъп до частна информация чрез наемане на служители на Masimo. Делото тече в момента.
През 2021 г. компанията на Джо Киани подава жалба за нарушаване на патент срещу Apple пред Комисията по международна търговия. През януари съдия от комисията излезе с първоначално заключение, че някои модели на Apple Watch са нарушили един от патентите на Masimo. Очаква се разследването да приключи следващия месец.
Според Киани Apple продължава да се опитва да наема служители на Masimo, а Apple казва, че не е фокусирана специално към тях.
Masimo досега е похарчила 55 милиона долара за съдебните си дела срещу Apple и защита на патентите си пред апелативната комисия. Киани казва, че в крайна сметка всичко ще струва на компанията му повече от 100 милиона долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *