Кой е Джак Тейшейра – обвиненият за теча на информация от Пентагона

Джак Тейшейра, американският военнослужещ, арестуван във връзка с изтичането на секретни разузнавателни файлове от Пентагона, беше официално обвинен от съда в Бостън, съобщи BBC.

21-годишният младеж се яви в затворнически бежов гащеризон и с белезници пред федералния съдия.

Последва вик „Обичам те, Джак“ от човек в съдебната зала, а обвиняемият отговори „И аз теб, татко“.

 

Тейшейра е заплашен от присъда до 15 години затвор по обвинения в неразрешено предаване на информация на отбраната. Той е обвинен и в неразрешено изнасяне и съхраняване на класифицирани документи.

Всичко започва от една чат стая

Изтеклите разузнавателни материали се появяват за първи път в чат стая на Discord, създадена в разгара на пандемията през 2020 г., в която Тейшейра е администратор, известен като „OG“.

В групата има около 2000 членове, които според издания отвъд Океана, си разменят „мемета, обидни вицове и празни приказки“.

Съобщава се, че гледат заедно филми, обсъждат любимите си оръжия и си изпращат обширни съобщения за войната в Украйна.

Един от участниците в чата описва Тейшейра като млад, харизматичен и любител на оръжията. Други твърдят, че той е по-възрастен от повечето и изглежда е искал да ги впечатли.

В писмените показания, предоставени от специалния агент на ФБР Патрик Люкенхоф на съда, се посочва, че заподозреният е започнал да публикува изтеклите документи в групата през декември.

Според клетвената декларация, първоначалното изтичане на информация става под формата на отделни абзаци текст, но през януари Тейшейра преминава към публикуване на снимки на документи.

Едва след като разузнавателните материали са публикувани извън групата в чата, служителите на Пентагона разбират за изтичането на информация.

Един от тийнейджърите в групата има теория за причините, поради които Джак е споделил документите.

„Това момче беше християнин, противник на войната, просто искаше да информира някои от приятелите си за това, което се случва“, казва свидетелят, цитиран от The New York Times.

Млада надежда за армията

Джак Тейшейра е работил като IT специалист в разузнавателното крило на Националната гвардия на Масачузетс в базата на Въздушната национална гвардия „Отис“ в западната част на Кейп Код.

Националната гвардия е резервно крило на Военновъздушните сили на САЩ. Те не работят на пълен работен ден в армията, но могат да бъдат изпратени при необходимост.

Официалната титла на Тейшейра е стажант по операции за киберзащита, според наказателното обвинение, подадено в съда в Бостън. Той е имал ранг Airman 1st Class – сравнително младша длъжност.

В писмената декларация се посочва, че Джак Тейшейра е притежавал разрешение за достъп до класифицирана информация „строго секретно“ от 2021 г. и че е щял да „подпише доживотно обвързващо споразумение за неразкриване на информация“, за да поеме ролята си.

На официалния уебсайт на Военновъздушните сили се казва, че персоналът, назначен на неговата длъжност, отговаря за функционирането на глобалната комуникационна мрежа на Военновъздушните сили. В него се отбелязва също, че длъжността изисква проверка на биографията – по-конкретно проучване на биографията в обхват SSBI, което позволява достъп до строго секретна информация.

Според майката на Тейшейра, той е бил на работа в базата в навечерието на ареста му.

В писмените показания се твърди още, че Тейшейра е използвал служебния си компютър, за да търси в класифицирани разузнавателни доклади думата „изтичане“ на 6 април – денят, в който за първи път се появиха публични съобщения за документите.

Прокурорите твърдят, че Тейшейра е търсил този термин, за да научи дали американското разузнаване разполага с информация за самоличността на лицето, което стои зад теча на информацията.

Дълга семейна предистория

Приятелите на Джак Тешейра твърдят, че той отдавна искал да се присъедини към армията, което повдига допълнителни въпроси относно причините, поради които потенциално би застрашил националната сигурност на САЩ чрез изтичане на файловете.

Доведеният му баща се пенсионира след 34-годишна военна служба, а майка му преди това е работила в организации с нестопанска цел, насочени към ветераните, според LinkedIn и публични данни, цитирани от американски медии. Майка му е публикувала снимки на семейството всяка година за Деня на ветераните.

Семейството живее в Норт Дайтън, Масачузетс, където Джак завършва гимназия през 2020 г.

CNN разговаря с негови бивши съученици. Един от тях изразява изненадата си от обвиненията: „Никога не бих могъл да предвидя, че той ще направи това“.

Съседите описват Тейшейра като „голям любител на видеоигрите“, но казват, че той е бил „добро дете, а не нарушител на реда“. Един от тях допълва, че младежът бил порядъчен и „искал да се присъедини към армията“.

Десетките изтекли документи в публичното пространство, за които Джак вероятно носи отговорност, включват оценки на САЩ за войната в Украйна и чувствителни тайни за американските съюзници.

Изтичането на докладите смути Вашингтон и повдигна нови въпроси относно сигурността на класифицираната информация.

Президентът на САЩ Джо Байдън благодари на разследващите за „бързите им действия“. Той заяви още, че е наредил на американските военни и разузнавателни служби да ограничат разпространението на всякаква по-чувствителна информация.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *