Компанията, която ще възражда мамута, има нова цел – птицата додо

Птицата додо е едра и тромава птица с голям клюн, която не може да лети. Видът е ендемичен за остров Мавриций, а за последно негов представител се е разхождал из горите на острова преди повече от 360 години – около 1662г.

Най-вероятната причина за изчезването на додото е, че поради липсата на естествен хищник на Мавриций, птицата е нямала инстинкти за спасение, което я е направило лесна плячка за европейския моряци, които откриват острова 150 години по-рано.

Птицата обаче може и да има втори шанс, защото е новата цел на американската компания „Colossal Biosciences“, която работи за създаването на хибрид на мамута, е клонирането й. Възраждането на додото е възможно благодарение на работата на специалиста по древно ДНК от Калифорнийския университет, която е успяла да извлече ДНК на додо от скелета на птица, намираща се в датски музей.

 

„Вече имаме геном на птицата. Това е нещо, което съвсем скоро успяхме да постигнем“ коментира Шапиро пред изданието на Масачузетския технологичен институт –MIT Technology Review.

Компанията „Colossal Biosciences“, чийто съосновател е Джордж Чърч – един от най-известните съвременни генетици и професор от Харвард, вече е събрала над 225 милиона долара за постигане на целите си, съобщиха от компанията преди дни. Събраното финансиране ще бъде разделено на три части – за създаването на хибрид на мамута, което вече е в напреднал етап, за възраждането на тасманийският тигър и вече за завръщането на птицата додо.

За целта екипът на компанията, съставен от 41 генетици от най-добрите университети в света, ще използва никобарския гълъб – най-близкият роднина на додото. В момента учените разработват технологията, по която ще се случи това. Най-вероятно те ще инжектират модифицирани клетки в половите жлези на ембриони на птиците. По този начин птиците ще предават модифицирания генетичен материал на поколението си, докато в един момент не бъде достигната генетичната структура на птицата додо. Технологията вече е тествана успешно върху пилета.

Възраждането на птицата додо обаче има и немалко критици. За разлика от мамутите, чието клониране има ясна цел и тя е запазването на вечните ледове в полярните ширини, ролята на додото не е ясна.

„Средата на Мавриций се е променила значително през последните 350 години. Днес основният земеделски поминък на острова е отглеждането на захарна тръстика, а около този процес се е формирал определен екологичен баланс. Хибридът на додо ще има нужда от местообитание, но дали местообитанието има нужда от него? И ще бъде ли морално да създадем една птица, която няма къде да сложим?“ коментира Дженифър Ли Пок Тан – генетик от Станфордския университет, родена на остров Мавриций.

Все още не е ясно и как компанията „Colossal Biosciences“ ще успее да възвърне инвестициите.

В научните среди се спекулира, че именно това е причина да се захванат с додото и тасманийският тигър – две от най-известните животни, изчезнали през последните няколко века. Според „MIT Technology Review“ компанията възнамерява да продава билети на хора, искащи да се докоснат до изчезналите видове.

Според директора на компанията Бен Лам обаче, компанията ще си осигури достатъчно приходи, продавайки новите технологии и методи, които учените ще разработят в процеса на клониране на изчезналите видове.

Дали „Colossal” ще успее да постигне целите си престои да разберем през следващите няколко години, тъй като основната им цел е до 2029г. първият хибрид на мамут да стъпи отново на Земята.

 

 

Автор 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *