ПП-ДБ оглавиха протеста, а сега се прегърнаха с тези, които вкараха в ареста

Това е важен момент за избор на председател на Народното събрание, за да може то да стартира. Но чухме от самите вносители, че решението за ротационен принцип не може да бъде взето от Народното събрание, защото е противоконституционно.

Да, намерихте начин да заобиколите Конституцията и да предложите ротационен принцип на три месеца. Интересно защо три, с какво е обвързан този срок? Още по-интересно – честито на Никола Минчев – ще бъде председател през лятната ваканция.

Уважаеми колеги, това е пореден удар върху авторитета на институцията Народно събрание. Да, знаем, че е сложно, били сме в такава ситуация и друг път. Но тази сложност не означава непременно да заобикаляте Конституцията, за да си наместите интересите. Конституцията е върховният закон и ние искаме той да се спазва.

Искам да ви припомня какво се случи в подобна ситуация в предишен парламент. Ние подкрепихме и аз лично предложих Вежди Рашидов тогава, но не като представител на ГЕРБ, те имаха друг, а като най-възрастния между нас. Принципно решение. Друг да беше най-възрастният, него щяхме да подкрепим.

Какво ни се случи, ще ви припомня с цитати: “Ние не очаквахме Корнелия Нинова да подкрепи директно Вежди Рашидов“, “Времето на Прехода се върна“, “Ето я коалицията на крадците, която пропилява енергията на протеста“, “Коалиция на статуквото, събраха се да крадат“, “Никога няма да подкрепим ГЕРБ“. Това са цитати на различни представители на “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“ тогава. И то само защото намерихме решение на парламентарната криза с председател, изобщо не сме обсъждали законодателна програма, закони, които ще подкрепим в някакво мнозинство. Изляхте тонове помия върху БСП.

Продължавам с цитатите. Един представител на ПП-ДБ, който напусна БСП и сега е депутат при тях, каза: “По-скоро ще ми изсъхне ръката, отколкото да гласувам за ГЕРБ“. Друг представител от групата на ГЕРБ казва: “По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подкрепим “Продължаваме промяната“. Не знам какво е това състезание да се лишавате от ръце. И сега изведнъж – джентълменско споразумение. Какво е това, уважаеми колеги? Коалиция на джентълмени с по една ръка.

По-важното от тази уйдурма е законодателната програма. Изборът на председател върви с уговорки за законодателна програма. В тези предложения има добри, необходими закони, част от които и ние подкрепяме и обявихме като приоритет в декларацията си първия ден на Народното събрание. Разбира се, има и такива, които няма да подкрепим. Но въпросът ми е чия е тази програма? Част от тези закони са предложени от служебния кабинет, друга част са недовършени от кабинета на Кирил Петков, друга част са от миналия парламент, който започнахме и не довършихме. Кой застава зад тази законодателна програма – коалицията на джентълмените.

Но уважаеми колеги, изчислили ли сте финансовия аспект на тази законодателна програма? Не сте със сигурност. Знаете ли колко милиарда струва? Не знаете със сигурност. И тук стои ключовият въпрос: Как предлагате такава законодателна програма, зад която застава мнозинството ви без бюджет?

Всички тук се клехме в първия работен ден, че най-важното нещо е да работим в името на народа. Най-важният закон, в името на народа, е бюджетът на държавата. Защото от него зависят заплати, пенсии, болници, образование, общини пред местни избори. Всичко, което се сетите, е в бюджета. Политиките на едно мнозинство са в бюджета. Политиката на едно правителство е в бюджета. Къде ви е бюджетът и законодателната програма? Значи не ви интересува народът.

Бюджетът на служебния кабинет ли ще подкрепите? Бюджет на новото мнозинство ли ще подкрепите? И как точно ще го направите без правителство? И кого в момента залъгвате – българския народ, че правите мнозинство за някаква законодателна програма, но няма да правите правителство? Как тази законодателна програма ще стане без бюджет? Вижте, това са приказки за наивници. Излезте и честно и почтено си кажете на хората – правим коалиция, правим управление.

Последен въпрос – най-вече към „Продължаваме промяната” и „Демократична България”. Вие кои сте и къде сте? Промяна или статукво? Кое сте? И как така това, за което ни обвинявахте навремето – а ние не направихме правителство, разбира се, беше само манипулация. Че е похабена енергията на протестите как го обяснявате това? След шест години борба, безкомпромисна с ГЕРБ. След шест години битки – тук е Борисов да каже лично. Вие дойдохте на крилете на протеста, оглавихте го, употребихте го и сега се прегърнахте с тези, които вкарахте в ареста. Хайде, дайте обяснения на българския народ какво правите?

Ние няма да подкрепим предложението за Росен Желязков по принципни съображения. Унижавате парламента с противоконституционно и заобикалящо Конституцията предложение, само и само да си наместите интересите и поделите порциите на властта.

Източник