Корнелия Нинова: Първият и най-важен въпрос е за бюджета

„За нас има четири важни и спешни въпроса за решаване в парламента.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на консултациите при президента и продължи: „Първият е абсолютно приоритетен за коалиция “БСП за България“ – борба с инфлацията, увеличаване на доходите, борба с бедността и нарастващите неравенства, намаляване на цените. Вторият приоритет са законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Третият е съдебна реформа, която най-накрая да доведе до справедливост и четвъртият – усилията ни за приемане на България в Шенген.“

По думите ѝ четирите теми са възможни единствено през приемане на бюджет, защото всичките имат финансово изражение. „Например законите по ПВУ биха променили приходната част в бюджета, а социалната ни програма, на която държим, би увеличила разходите. Така че каквото и да говорим по тези въпроси, първият и изконният е този за бюджета“, обясни тя и допълни, че е било грешка на служебния кабинет миналата година да не внесе бюджет.

В момента Нинова очерта две решение на въпроса с бюджета: „Едното е да се формира трайно мнозинство, редовно правителство, което да си направи бюджет. Това би бил по-правилният и лесен път. Ако това не се случи, ние очакваме служебният кабинет да внесе бюджет и тук е големият въпрос какъв ще бъде той“, посочи тя и припомни няколко изненадващи анонси от последните месеци – от това, че държавата е във фалит до това, че може да се вместим в дефицит под 3%, и че реалният би бил 6.6%.

Нинова обясни и нещо, което трябва да се обясни на обществото, а именно, че удължителният закон за бюджета важи 3 месеца, а не до края на годината. „Тоест рискът е втората половина на годината да няма изобщо бюджет“, предупреди тя.

Лидерът на БСП обясни, че партията има принципни позиции по бюджетната политика, независимо кой я представлява и коментира кои са те: „Няма да подкрепим предложение за увеличаване на данъци, замразяване на доходи, отнемане на социални придобивки и на икономически стимули за малкия и средния бизнес. Този натиск върху бюджетния дефицит да бъде под 3%, за да влезем сега и веднага в Еврозоната, за нас не е приемлив“, категорична е тя.

По думите ѝ БСП трайно и последователно отстоява добрите европейски практики. „В последните няколко години най-богатите държави в Европа поддържат по-висок дефицит от 3%“, заяви тя и даде пример с някои държави – В Белгия е 4.3%, в Италия – 8%, Франция – 4.7%, Испания – 4.8%, Гърция – 7.5%. Нинова припомни, и че след Ковид кризата, Европейската комисия е облекчила Маастрихтските критерии и е дала възможност на държавите да осъществяват държавна помощ.

По темата с Плана за възстановяване и устойчивост Нинова коментира: „Формиралото се мнозинство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се обединиха около един списък със закони по Плана за възстановяване и устойчивост. Някои от тях сме ги работили вече и ще подкрепим, някои няма“, заяви тя и разкри какъв е притеснителният аспект – това представлява списък от заглавия. „По някои от тези закони няма никакво съдържание, те тепърва трябва да се пишат. Това изисква време и единомислие. Прогнозирам, че когато се стигне до детайлите в съдържанието, формиралото се мнозинство около заглавията, ще има различни мнения по детайлите. Още повече, че тези закони нямат никаква финансова обосновка, каквато трябва да се заложи в бюджета“, каза още тя.

От този списък със закони БСП категорично няма да подкрепи Закона за борба с домашното насилие. „В него виждаме текстове за джендър идеология при децата. Ние изчистихме същия закон от тези текстове и го внесохме вчера“, уточни лидерът на партията.

„На тази законодателна програма, която те предлагат, ние предлагаме самостоятелна“, заяви тя и даде пример с важни акценти от нея: „Минималната работна заплата, която благодарение на “БСП за България“ стана 50% от средната, да влезе в сила от 1 юли. Става въпрос за половин милион хора, които изнемогват на минимална работна заплата и ще бъде много трудно да изчакат началото на 2024 г.“, уточни Нинова

И продължи: „Внесохме и няколко закона, касаещи увеличаване на наказанията на пияни и дрогирани шофьори. Увеличаване на наказанията и отнемане на имуществото на трафиканти на мигранти. Увеличаване на наказанията и борба с детската порнография“, посочи тя и допълни, че законодателната програма на партията, която обхваща сериозен социален пакет, е изчислена на 3 млрд. лева.

По темата със съдебната реформа Нинова припомни, че в миналия парламент БСП подкрепи законите на първо четене, внесени от служебния кабинет, но също така предупреждава да се внимава за крайния резултат. „Ако се окаже, че сме приели противоконституционни текстове, ще предизвикаме още по-голям хаос“, уточни тя.

Що се отнася до мнозинството лидерът на БСП заяви: „Видяхме какво се случи на първи етап, изненадващо крайно агонистични и двете партии. Едната създадена и осъществила се като партия, заради анти-ГЕРБ позицията, сега намериха начин да се съберат“, коментира тя и допълни, че ако бъдат поканени на разговори от някой от мандатоносителите, ще направят бързо вътрешнопартийно допитване.

„Повече нямаме право на провал, политическата криза води до задълбочаване на икономическата криза, на социалните проблеми, на инфлацията“, категорична е Нинова е и обясни, че първостепенно е да се реши политическата криза.

„Затова сме били в кампания, затова са ни избрали хората, за да гарантираме стабилност, сигурност, предвидимост и работещ парламент от 4 години. Вече има внесени над 100 въпроса от нас към министрите от служебния кабинет. Целите, които трябва да си поставяме са дълго работещ парламент, редовен кабинет, добър бюджет и бързи закони в интерес на хората“, каза още лидерът на БСП.

Според Нинова правителство на малцинството би било изключително нестабилно. „Това означава несигурност, нестабилност и непредвидимост. Това в този момент за България е изключително опасно. Сега е нужно твърдо мнозинство, смелост и решителност за приемане на важни закони, за да тръгне напред държавата и да се успокоят хората”, категорична е тя.

 

 

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *