Крал Чарлз III присъди почетни отличия на двама български граждани

Негово Величество Крал Чарлз III присъжда почетни отличия на двама български граждани в знак на признание за значителния им принос към укрепването на отношенията между Обединеното кралство и България, съобщиха от Британското посолство у нас.

Присъждат се отличия на Стефан Китанов, създател и директор на международния филмов фестивал София Филм Фест. Присъжда му се отличието Почетен член на Ордена на Британската империя (MBE) за принос към представянето на британското кино в България.

Валентин Въльовски, градинар в резиденцията на Британското посолство в София.Награждава се с Медала на Британската империя (BEM) за принос към укрепването на британско-българските отношения.

Стефан Китанов има съществени заслуги за популяризирането на британското кино в България в продължение на над 30 години. През 1996 г. в сътрудничество с Британски съвет Китанов запознава българските зрители с Монти Пайтън на филмов фестивал, посветен на британската комедийна група. Следват още фестивали с участие на британски филми, които впоследствие прерастват в София Филм Фест – едно от най-значимите български културни прояви днес и водещо филмово събитие в Централна и Източна Европа. София Филм Фест продължава да представя британското кино, включително инициативата на Британски съвет „Пет филма за свободата“.

В продължение на 30 години Валентин Въльовски развива и поддържа градината на резиденцията на Британското посолство в София, която днес мнозина приемат за най-добрата представителна градина в България. На площ от 1.5 акъра в нея растат 38 дървета (13 вида), 30 пълзящи рози (15 вида в различни цветове) и 300 розови храста (40 вида), включително типични английски сортове като Princess Charlottе и Rosa Glauca. През 1998 г. Крал Чарлз, тогава Принц на Уелс, засажда орех, превърнат от Въльовски в главния елемент на градината. Въльовски е специалист в своята област, който обменя опит с колегите си от Кю гардънс и Хамптън корт в Обединеното кралство. Той редовно споделя своите познания и помогна на местно училище да създаде своя градина.

Член на Ордена на Британската империя (MBE) се присъжда за изключителни постижения или заслуги за общността с дългосрочно и съществено въздействие и които могат да служат за пример.

Медалът на Британската империя се присъжда за практически заслуги за местната общност.

Крал Чарлз III посещава два пъти България като Принц на Уелс. При първото си посещение през 1998 г. Негово Величество се среща с президента Стоянов, след което дарява 10 линейки на болницата „Царица Йоана“ в София и посещава ромска фондация в пловдивския квартал „Столипиново“. По време на втората си визита през м. март 2003 г. Негово Величество се среща с президента Плевнелиев и премиера Сакскобургготски, след което отпътува за Варна, където посещава детския център „Гаврош“ и се среща с основателя на Карин дом.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *