Местят хипопотамите на Пабло Ескобар в резервати в Мексико и Индия

Властите в Колумбия са решили да започнат операция по преместването на част от хипопотамите на Пабло Ескобар. Десет от тях ще заживеят в резервата Осток в северната част на Мексико, а 60 ще бъдат изпратени в резерват в Индия. Очаква се операцията по залавянето да струва около 3.5 милиона долара на държавата.

Как се озовават хипопотамите в Колумбия?

История на хипопотамите започва през 80те години на миналия век. Тогава Ескобар внася един мъжки и три женски от вида, които отглежда в частния зоопарк в имението си. След като умира през 1993г. повечето животни от зоопарка на наркобарона са преместени в зоологически градини и резервати, но хипопотамите, заради големите си размери и нужните усилия, за да бъдат транспортирани, биват просто оставени.

Поради липсата на достатъчно голям хищник, който да контролира броят им, или друг вид, които да ги конкурира за храна, популацията на хипопотамите започва да процъфтява. Те се установяват по течението на река Магдалена в северната част на държавата.

Оказва се и, че условията в дъждовните гори на Колумбия са идеални за развитието на животните и за 30 години броят им се увеличава от 4 на над 150. Превръщат се в най-голямата популация на вида извън Африка.

Колумбийските учени обявяват хипопотамите, който не са ендемични за Южна Америка, за вредители и започват да мислят планове за справяне с тях, тъй като ако проблемът не бъде решен, то популацията им може да достигне 1500 индивида до 2035г. Това би довело до изчезването на местни видове и коренна промяна на флората и фауната в река Магдалена заради „задушаването“ на реката с екскрементите на хипопотамите.

През 2009г. започва кампания за умъртвяване на животните. Хипопотамите обаче бързо се превръщат в атракция и в бедните региони около реката започват да се появяват туристи. Тогава започват и протестите на местните жители. Ситуацията ескалира, когато брутални снимки на убити хипопотами влизат в централните емисии на телевизиите и колумбийското общество се обявява против убиването на животните.

Тогава се заражда и идеята за стерилизирането на животните – програма, която продължава и до днес. Проблемът с нея обаче е, че е изключително скъпа, а в отдалечените райони учените провеждат операциите много по-бавно, отколкото хипопотамите се размножават.

Така се стига до днес, когато в опит да бъде забавено развитието на популацията, 70 животни ще бъдат изпратени на два резервата. Според министъра на околната среда на Колумбия това е последен опит за справяне с проблема по хуманен начин, преди отново да се прибегне към умъртвяване на животни.

Какво ще се случи с хипопотамите на Пабло Ескобар предстои да разберем.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *