Министърът на образованието посети УНСС и откри реновирания блок 61А на студентските общежития на университета

Министърът на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов посети УНСС и се срещна с ректора проф. д-р Димитър Димитров. В рамките на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с учебната и научноизследователската работа на нашия университет.

Заедно с представители на ръководството на УНСС и Студентски съвет след това министър Пенов и проф. Димитров прерязаха лентата на изцяло реновирания блок 61А на студентските общежития на университета.

Блок 61А е вторият от трите блока на УНСС, който беше изцяло обновен със средства, отпуснати с Постановление № 219 на Министерски съвет от 17.08.2020 г., което включва подмяна на всички инсталации – ВиК, електро и топлоснабдяване, асансьорни уредби, абонатни станции, подмяна на всички подови настилки и врати, ремонт на покрива, подмяна на дограма и поставяне на топлоизолация. Балконите са остъклени, което значително увеличава жилищната площ. Подменени са всички мебели, стенните и таванни покрития във всички помещения. Всичко, подлежащо на реконструкция е модернизирано и обновено. Първият изцяло реновиран блок 55Г беше открит през юни 2022 г.

проф. Димитър Димитров

„Да ни е честита новата придобивка“, каза ректорът проф.  д-р Димитър Димитров и подчерта, че разликата между реновираните блокове в общежитията и останалите е видна. „Искаме всички блокове на УНСС и в целия Студентски град да изглеждат по този начин, но за да се случи това се изисква много работа и административен капацитет. Този вход е реновиран и с помощта на нашите студенти, и на Студентски съвет, които помогнаха за външното саниране. От тези, на които бяха отпуснати средства, УНСС е един от първите, които имат вече два изцяло реновирани входа. Доста усилия положи ректорското ръководство и ръководството на поделение „Студентски столове и общежития“, за да присъстваме днес на това събитие. Искам да отбележа и приноса на предишните министри на образованието и науката  – Красимир Вълчев и акад. Николай Денков, по времето на които бяха гласувани и отпуснати средствата. Благодаря,  разбира се, и на министър Пенов за подкрепата да получим средствата и да завършим успешно ремонтите“, каза проф. д-р Димитър Димитров.

„Искам да отбележа, че в образованието има приемственост и предходните министри и аз следваме тази програма, която е насочена към подобряването на средата на живот на студентите, защото ако искаме да привличаме студенти и да ги ангажираме в образователния процес, това означава те да имат и нормални битови условия“, каза министър Сашо Пенов и допълни: „Аз съм виждал студентски общежития и в други държави и мога да кажа, че в момента така ремонтираните блокове са сравними и даже в много отношения много по-добре ремонтирани от общежития в други европейски страни. Също така с радост научих за опита, който имат в УНСС, а именно как използват средства, които са от студентите, за да могат да ги насочват към обновяването на сградния фонд на общежитията, което е една много полезна практика, бих се радвал тази практика да бъде използвана и от други университети“.

В рамките на посещението си в УНСС министър Сашо Пенов разгледа Центъра за видеонаблюдение в блок 53, вх. Б, изграден със собствени средства и дарения от фирми-партньори на УНСС. Той разполага с над 300 камери, които постоянно предават на живо. Министърът посети и детската стая в блок 55Г. Тя е втората такава придобивка в помощ на студентите с малки деца. Първата беше открита през месец януари в блок 53Б.