Мирослав Боршош: Припомняме си един от най-ярките творци в историята на родната фотография

„Една документална изложба, поднасяща актуални и днес творби на фотографката Лоте Михайлов, даваща ни възможност да надникнем чрез нейния професионализъм във финото ѝ светоусещане“ – коментира заместник-кметът на София Мирослав Боршош изложбата „Завръщането на Лоте Михайлова. Срамежливата интимност“, която фестивал „ФотоФабрика“ представя в Софийската градска художествена галерия.

60 кадъра от архива на една от най-значимите български фотографки от близкото минало – Лоте Михайлова – са включени в изложбата.Творбите са създадени в периода между 60-те и 80-те години на 20. век. Обективът на Лоте Михайлова вижда обикновените всекидневни дейности по необикновен начин и ги запечатва майсторски. Темите в творчеството ѝ са свързани с жената, майката, природата и са представени с високо фотографско майсторство и разпознаваема черно-бяла естетика.

На 12 април (сряда) от 18:30 ч. в СГХГ е официалното представяне на каталога, включваш 90 фотографии на Лоте Михайлова, текстове от Георги Лозанов и Стефан Иванов, подробната биография на авторката и специално интервю със сина ѝ Михаил Атанасов. Георги Лозанов пише в каталога: „Лоте Михайлова налага женския поглед в българската фотография … не разказва и не обяснява, фотографиите ѝ са емоционално предизвикани в богата палитра от чувства“.

Лоте Михайлова e родена на 27 ноември 1925 г. в Перник. Работила е като фотограф във фотоотдела на Столична община, в „Българска кинематография“, в Студия за игрални филми „Бояна“. Била е фотограф и фоторедактор на редакция „Художествена фотография“ в отдел „Интерфото“ на Агенция „София Прес“.

Нейната фотография „Акт“ във втората Национална изложба по художествена фотография през 1963 г. е повод за сблъсък между новатори и консервативно настроеното жури, което първоначално отхвърля творбата. Все пак фотографията е допусната и получава златен медал. Лоте Михайлова има още над 40 отличия от национални и международни фотоизложби, сред които и две големи награди на Международния филмов фестивал в Карлови Вари през 1964 г. В края на 90-те години се установява в Германия, където продължава да снима активно до смъртта си през 2014 г.

На 19 април (сряда) в СГХГ от 18:30 ч. Пламен Петров ще води лекция и дискусия.

Изложбата може да бъде разгледана до 14 май в Софийската градска художествена галерия. Десетото издание на фестивал „Фотофабрика“ е част от Календара на културните събития на София.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *