Мобилният телефон: Откъде започна всичко и докъде ще стигне

Само човек, наближаващ 40-те си години днес, би се смял на видео, в което тийнейджъри се опитват да използват телефон с шайба. Причината е поколенческа – май вече няма хора под 30-годишна възраст, които да помнят как работеше този писък на техниката. И обяснението е просто – те са родени във времената, когато мобилният телефон вече бе превзел света.
Погледнато исторически, това е много кратък период, но от друга страна е достатъчно определящ. В днешно време е трудно да си представим каквато и да е човешка дейност без участието на мобилно устройство. Но истината, че преди не чак толкова години мобилният е телефон е екзотична концепция в главите на няколко изобретатели.
Годината е 1973 г. Американският инженер Джоел Енгел е на косъм да създаде първия в света мобилен телефон, разказва BBC. По онова време технологията е стигнала до там, че е възможно монтирането на телефон в кола. Но толкова.
На 3 април телефонът в лабораторията на Енгел звъни. От другия край той чува следното:
„Здравей! Тук е Мартин Купър. Обаждам ти се от мобилен телефон, но истински мобилен телефон“.
Така Енгел разбира по доста неприятен начин, че е загубил надпреварата от колегата си Купър, работещ за Motorola.
Скоро след това обаждане става ясно, че разговорите от мобилен телефон вече са възможни. Но тогава апаратът изглежда по съвсем различен начин. Първият прототип на Купър е бежов и с размерите на тухла. Има дълга антена, но за сметка на това няма екран.
Ще минат още десет години преди технологията да бъде пусната за масова употреба. При изобретяването й интерес проявява американското правителство.
Едва в края на 80-те години на миналия век мобилният телефон започва да се появява по-често из магазините и то – на фантастична за онова време цена – около 500 долара. Тогава технологията е напреднала и телефонът вече не е цяла тухла, а само половин. И въпреки това не можеш да го сложиш в джоба си.
Само трийсетина години по-късно ситуацията е коренно различна. В началото на новия век на мода са малките телефони и някои модели са малко по-големи от запалка.
През 2006 г. един от телефоните на Nokia има радио, цветен дисплей, камера и дори интернет връзка, разбира се, немислимо бавна за днешните стандарти. За онова време този телефон изглежда като истинска иновация. Но за съжаление на Nokia само година по-късно Apple пускат на пазара айфона. И светът се променя.
И въпреки че историята ще запомни продукта с тъчскрийн, истината е, че Nokia първи се сещат за концпецията, че телефонът трябва да съчетава в себе си множество технологии и да не е само устройство за обаждания. Насетне всеки нов модел ще има интернет бразузър, блутуут и редица други неща, считани за екстри преди двайсетина години.

Днешните мобилни телефони са технологични зверове в сравнение с тези от началото на века. В наши дни телефонът е най-добрият приятел на човека, а ако пристранеостта към мобилните устройства продължи със същите темпове, може да се превърне и в негов враг. Но това е друга тема.
В повечето случаи технологиите подпомагат развитието. Айфонът например вече е достатъчно усъвършенстван, че да замести компютърния дисплей при медицинска операция. По време на пандемията мобилните устройства бяха ключови за проследяването на контактни в много страни. А с навлизането на изкуствения интелект способностите им се увеличават неимоверно. Една британска компания разработва продукт, който може да разпознава ранните симптоми на Алцхаймер чрез анализ на гласов запис, направен на телефон.
В училищата по правило на телефоните не се гледа с добро око, защото разсейват децата. Това обаче не означава, че те не могат да бъдат изпозлвани в правилната посока. Има множество приложения за учене на чужди езици или на други дисциплини. За тях не е нужно да се купуват компютър, скъпи слушалки и т.н.
Очаква се в следващите години телефоните да стана още по-умни, а и по-големи. Най-вероятно ще навлязат „сгъваемите“ мобилни устройства, които пак ще се побират в джоба, но ще има по-голям дисплей. Преди години бе направен неуспешен опит за лансирането им, но компанните не са се отказали.
Бъдещето на мобилния телефон изглежда розово. Но това не означава, че той няма да създава проблеми. Най-големият от тях вероятно ще е как да откъснеш поглед от дисплея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *