Монтана забранява TikTok за лични устройства

Американският щат Монтана забранява използването на TikTok за лични устройства, съобщиха световните агенции.

Камарата на представителите в щата гласува с 54 на 43 гласа „за“ одобряване на забраната.

След като тя влезе в сила, TikTok, както и Apple и Google, които управляват магазините за мобилни приложения, ще бъдат глобявани при нарушение.

Първо обаче предстои губернаторът на Монтана Грег Джанфорте да одобри забраната.

TikTok заяви: „Ще продължим да се борим за потребителите на TikTok в Монтана, чиито права, произтичащи от Първата поправка, са застрашени от това ужасно превишаване на правомощията на правителството.“

TikTok, който е собственост на китайската технологична компания ByteDance, е изправен пред нарастващи призиви от страна на американски законодатели за забрана на приложението в цялата страна поради опасения за потенциално влияние на китайското правителство върху платформата.

Миналия месец комисия на Конгреса изслуша главния изпълнителен директор на TikTok Шоу Чу дали китайското правителство получава достъп до данните на потребителите или влияе на това, което американците виждат в приложението.

TikTok многократно отрича да споделя данни с китайското правителство и категорично заявява, че не би го направила.

Компанията работи по инициатива, наречена „Проект Тексас“, която създава самостоятелна структура за съхранение на данни на американски потребители в САЩ на сървъри, управлявани от американската технологична компания Oracle.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *