Музеят „Борис Христов“ отбелязва 20 години с гастрол в Канада

Музеят „Борис Христов“ отбелязва 20-годишнината си с гастрол в шест града на Канада. С годините той се утвърди като институция, която ревностно съхранява паметта за великия оперен артист и същевременно е живо средище за изява на артисти от всички сфери на изкуството, казва пред БТА Елена Драгостинова, директорка на културния институт от неговото основаване през 2003 г.

В Канада музеят гостува с фотографската изложба на Светослав Чулин „Рим. Борис Христов“, с документалния филм на Елена Драгостинова и Йордан Бойчев „Сбъдване на мечти“ и с концерти на вокалната група „Спектрум“.

Турнето започва на 21 април в Ниагара и продължава в Торонто, Киченер, Плевна, Отава и Монреал. Това гостуване е част от Дните на българското изкуство на „Еларте артс“, които  бяха открити в началото на април в Papermill Gallery, Тодморден Милс, в Торонто, със сборната изложба „Evolving Connections“. Тя представя творби на художници от български произход, живеещи в САЩ и Канада. В програмата на вечерта бяха включени също фолклорна група „От извора“, документалният филм „105 минути София“ и представяне на новата книга на автора и художника Василен Васевски.

Дните на българското изкуство са своеобразно продължение на познатия Български арт фестивал в Канада. Главен организатор е българката, която от дълги години живее в Канада – Елица Йорданова.

Фотографската изложба „Рим. Борис Христов“ е наречена на думите, с които завършват стотици писма на великия оперен артист, педагог и дарител, които отправя от Вечния град към своите близки, приятели и колеги от цял свят. Продължителното му пребиваване в Рим поставя отпечатък върху личността му, там Борис Христов се изгражда като артист с широки културни интереси. Но Рим е и вечността, която се гради от личности, разказва Елена Драгостинова.

Днес Рим изглежда различен, дори само ако знаеш, че един от неговите забележителни граждани е бил Борис Христов – това е едно от внушенията на фотографа Светослав Чулин. Обект на внимание на неговата изложба е тишината, изпълнена с величието на града; детайлите от съхранената автентичност на бита, които създават усещането за духа; eкстериорът и интериорът на един дом, който съхранява спомени. Но е озарен в очакването отново да заживее чрез изкуството.

Документалният филм „Сбъдване на мечти“ е продуциран от музея „Борис Христов“ и разказва за мечтата и завещанието на Борис Христов софийският му дом в тихия квартал на ул. „Цар Самуил“ 43 да се превърне в жив музей на славата, но и в трамплин за младите таланти, в място за среща между всички изкуства, в пространство за обмен на мъдрост и свежи идеи между различни поколения творци. Как това се случва днес, как този дом се превръща в благодатно място за дебют и в старт за изява на световните сцени – разказват певци, художници, актьори и продуценти, обвързани завинаги с този оазис за творчество. Сред тях са учениците на Борис Христов Мариана Цветкова и Пламен Бейков, певците Пламен Кумпиков, Александър Носиков, Мария Жекова, художници и актьори.

Вокалната формация „Спектрум“ представя авторска програма със собствени аранжименти на обработен фолклор, евъргийни и поп музика. Сътрудничи с най-значимите български композитори в сферата на джаза, поп музиката фолклора и рока, както и с биг бенда на БНР.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *