Мъск: Лари Пейдж искаше да създаде дигитален бог

Илон Мъск обяви, че съоснователят на Google Лари Пейдж е искал да създаде дигитален бог – изкуствен интелект (AI), който може всичко. Пейдж дори обвинил Мъск, че е привърженик на видизма – схващане, че всички видове са по-низши от човека.

В интервю за Fox News от две части, Мъск коментира множество теми. Една от тях е дългогодишното му приятелство с Лари Пейдж, което приключва зле. Според Мъск причината е, че двамата са имали различни възгледи за развитието на AI. „Пейдж ми се разсърди много заради OpenAI. Когато беше създадена OpenAI, тя преобрази ситуацията от униполярен свят, в който DeepMind на Google управляваше три четвърти от AI специалистите до биполярен свят, в който има и OpenAI. Сега виждаме, че OpenAI може би дори е напред“, коментира Мъск.

Мъск казва, че с Пейдж не са контактували от години, защото „Пейдж не иска вече да говори с мен“. Приятелството между тях започва в ранните години на Tesla, когато Мъск взима Пейдж и Сергей Брин на тестово шофиране с електрическия автомобил. Съоснователите на Google инвестирали стотици хиляди долари в Tesla, а тримата станали приятели и се събирали често да обсъждат и измислят футуристични идеи.

През 2014 г. Пейдж дори казва, че предпочита да даде пари на Мъск, отколкото за благотворителност. Тяхното приятелство обаче постепенно се охлажда. Различията в идеите за развитие на изкуственият интелект се оказват много сериозни.

Според Мъск, Пейдж е смятал, че „всички съзнания, без значение дали са дигитални или биологични, трябва да бъдат третирани равноправно“. Мъск смята, че Пейдж не е възприемал темата за безопасността на AI достатъчно сериозно, въпреки че са говорили по нея с часове.„Пейдж искаше да създаде дигитален суперинтелект, напрактика дигитален бог“, коментира Мъск. Той допълва, че чашата е преляла, когато Пейдж обвинил Мъск, че е почитател на видизма, тъй като иска да защити човечеството от AI. Това несъгласие мотивирало Мъск да основе OpenAI, макар че през 2018 г. самият Мъск се отказва от OpenAI и критикува посоката на компанията и до днес.

Пейдж и Google не са коментирали изказванията на Мъск от интервюто.

Vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *