Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

Мюсюлманите в цял свят честват днес свещения празник Рамазан байрам, с който приключват едномесечните пости.

 На 27-ата вечер от поста е свещената нощ кадр (кадър геджеси), за която се вярва, че ангелите слизат на земята. Според традиционните представи тогава небето се отваря, всичко живо се покланя на Аллах, а вярващите могат да си пожелаят с молитва нещо, което ще се изпълни. В този момент Аллах записвал в тефтера си всички, които ще се родят през годината, и отписвал онези, които ще починат.

 За месец Рамадан се вярва, че тогава душите на покойниците са пуснати на свобода, поради което жените раздават пари и храна (мекици, сутляш, сладки неща). В навечерието на байрама или в самия ден на празника се раздава милостиня (садака) на бедните. Всяка вечер след сигнала за отговяване в джамията или в домовете се организират съвместни хранения – ифтар, често със средства или храна от дарения. Месец Рамадан е и времето, когато жените също посещават джамията в женското отделение.

 Според традицията след сутрешната молитва мюсюлманите се поздравяват, посещават родителите и по-възрастните си роднини, засвидетелстват им своето уважение, като им целуват ръка, искат прошка и се помиряват.

 Децата се даряват с дребни пари и лакомства. Посещават се и гробищата, където вярващите четат заупокойни молитви за мъртвите си роднини.

 Това е празник на разговяването в чест на приключването на постите през месец Рамазан – деветия месец от мюсюлманската година (хиджра).

 Празникът се чества от 624 г. Той няма постоянна дата, тъй като хиджра по същество е лунен календар, отчитащ точно 12 обиколки на Луната около Земята и има 354 дни. (33 години по хиджра съставляват 32 слънчеви години.)

 Едномесечното постене (саум) е много сериозно изпитание за мюсюлманите, тъй като налага пълно въздържане от храна, напитки, съвкупление и пушене от появяването на зората до залез слънце (ифтара).

 На Рамазан байрам традиционно на трапезата се поднасят бонбони и много различни сладкиши.

 Навръх празника се приготвят изобилни трапези с баници, мекици, пилаф, баклави, халва. Тъй като вярващите се гощават със сладкиши и бонбони, празникът е известен още като Шекер Байрам.

 Най-усърдно се пости в последния ден на месец Рамазан – Арифе. Това е подготвителен ден преди празника и за вярващите има най-голяма благодат.

 В последния ден на Рамазан се дава фитре (милостиня) на бедни хора и сираци.

 Рамазан байрамът се празнува 3 дни.  В миналото на байрама са се изпълнявали маскарадни игри, младите са връзвали люлки на големи дървета.

На празника младите вземат прошка от възрастните членове на семейството, като им целуват ръка.

ИЗТОЧНИК: ЕПИЦЕНТЪР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *