Най-скъпият апартамент в Атина бе продаден за 18 млн. евро

Швейцарец е купил най-скъпия апартамент в Атина с гледка към Акропола за 18 млн. евро, съобщи в електронното си издание в. „Катимерини“.

Апартаментът представлява пентхаус – на последния етаж на жилищен блок, чийто асансьор осигурява директен достъп до него. Той е с централно местоположение в гръцката столица и с просторни тераси, поради което предоставя панорамна гледка към морето и остров Егина, към древния стадион Калимармаро, към най-високата точка в Атина – хълма Ликавитос, както и към гръцкия парламент и Акропола. Площта му е 320 квадратни метра, които за атинския пазар на недвижими имоти са изключително големи размери.

Швейцарският бизнесмен с многостранна дейност и слабост към Гърция е закупил жилището за 18 млн. евро или близо 56 хиляди евро на квадратен метър. Той има намерение следващите няколко месеца да пребивава в новозакупения имот и да го ремонтира, пише в. „Катимерини“.

Осъществяването на сделката е започнало миналата година и е продължило близо 10 месеца.

„Традиционно купувачи от този калибър се позиционират на пазарите в Цюрих и Ню Йорк. За разлика от Атина, на Миконос се регистрират една или две сделки за такава сума на година“, каза Йоргос Петрас, управляващ директор в консултантската мрежа за недвижими имоти Engel & Völkers, която е осъществила сделката.

Макар че гръцкият пазар на луксозни имоти се смята за по-евтин от подобни пазари в световен мащаб, в случая с тази сделка това не изглежда така. Според доклад на консултантската фирма Knight Frank за 1 млн. долара човек може да купи 17 кв. метра в Монако, 33 кв. метра в Ню Йорк, 34 в Лондон и 43 в Париж. Според същите пазарът на луксозни жилища в Атина е на девето място в света въз основа на годишния ръст на цените, който е възлизал на 13 процента през 2022 г.

Източник

/БТА/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *