Национален турнир по тенис на маса за средношколци за „Купата на АИУБ” в УНСС

Стартира Първият национален турнир по тенис на маса за средношколци за „Купата на Асоциацията на икономическите училища в България“ в УНСС под патронажа на ректора проф. д-р Димитър Димитров. Съорганизатори на турнира са проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на АИУБ и доц. д-р Иван Стоилов, ръководител на катедра „Физическо възпитание и спорт“.

Присъстваха ректорът проф. д-р Димитър Димитров, председателят на АИУБ проф. д-р Даниела Фесчиян, зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова, председателят на Студентския съвет при УНСС г-н Ангел Стойков, ръководителят на катедра „Физическо възпитание и спорт“ доц. д-р Иван Стоилов, проф. д-р Спас Ставрев – дългогодишен ръководител на катедра „Физическо възпитание и спорт“, главният съдия на турнира старши преподавател д-р Елена Монева, г-жа Емилия Иванова – директор на НТБГ и зам. председател на АИУБ; г-жа Мая Гешева – директор на НФСГ и член на КС на АИУБ, г-н Юлиян Плачков – директор на 128-мо СУ, обявен за Знакова личност на район „Младост“, г-жа Лилия Велинова – представител на спонсорите на състезанието – Кока Кола Хеленик, гл. ас. д-р Ясен Даскалов – секретар на АИУБ, преподавателите по физическо възпитание на трите училища, както и преподаватели от УНСС.

В словото си проф. д-р Даниела  Фесчиян разказа интересни факти за спорта тенис на маса. „Може би се питате при толкова видове спорт защо избрахме тенис на маса. Първата причина е, че този спорт има директна връзка с книгите – когато през 19-ти век аристократите в английския кралски двор решават да си намерят спортно забавление, което да може да се играе на закрито, те пренесли тениса на масите в библиотеките и първоначално за ракети използвали книги. Много лесно е на междучасието да съедините четири чина, да грабнете учебника по предмета, който „ви прави нервни“ и да метнете пинг-понга. Втората причина е, че тенисът на маса е един от най- популярните спортове в света, считано по брой на редовно практикуващите го. Повече от 10 милиона играчи участват в различни турнири. Разбира се, основен принос за този факт има популярността на спорта в Китай. В ранг листите поне до 30 място имената са китайски.

На трето място – това е и една от най-добрите игра за трениране на мозъка. Изследователи провели мащабни експерименти и тестове стигат до извода, че тенисът на маса е един от най-добрите мозъчни мачове в света.

На четвърто място – достъпността – тенис на маса може да се играе от всеки, който може да държи книга – ракета. Няма значение дали сте на 9 или на 90 – щом можеш да размахваш ракета – можеш да играеш тенис на маса.

Има и още една пета причина – тенисът на маса е игра на дипломацията – точно тази игра възстанови отношенията между САЩ и Китай и превърна враговете в приятели през далечната 1971 г., а медиите го нарекоха „дипломацията на пинг-понга“.

С тези пет факта аргументирах избора ни. А радостта ми, тя е огромна. За да успееш да мотивираш ученик в почивния му ден да се състезава се изисква да умееш да вдъхновяваш. На днешният турнир ще се състезават впечатляващ брой играчи – по численост сме равностойни на републикански шампионат. 60- те състезатели ще се съревновават на 15 тенис маси, индивидуално. На база на резултатите от индивидуалното първенство ще бъде определено комплексното класиране. Успех на състезателите, успех на училищата, успех на УНСС, успех на АИУБ!“,  пожела проф. д-р Даниела Фесчиян.

проф. Димитър Димитров

„Тук има настроение и дух“, с тези думи се обърна към присъстващите ректорът проф. д-р Димитър Димитров и посочи, че мотото на УНСС е „Духът прави силата“. „Трябва да отбележа, че такова настроение има и когато провеждаме състезанията на Асоциацията на икономическите училища в България. Ние учим, но и спортуваме, и се забавляваме. Празникът съвпадна с деня на шегата, но това, което се случва не е на шега. Другото ни мото е „Пътят на успеха минава през УНСС“ и ще видите, че и пътят на днешния победител минава през УНСС“. Ректорът пожела много добри спортни  и образователни резултати на участниците.

На откриването на Националния турнир по тенис на маса беше осъществена церемонията по награждаването на лауреатите от Националното състезание по икономика и управление на АИУБ. Ректорът проф. д-р Димитър Димитров връчи сертификатите, а представителят на спонсорите на състезанието Кока Кола Хеленик г-жа Лилия Велинова връчи паричните награди на победителите. Тримата победители в състезанието са: 1 място – Нели Димова; 2 място – Александра Спасова и 3 място – Веселин Манолов.