На каква стойност да застраховате имуществото си

Информираният избор на застраховка е в основата на удовлетвореността ни като потребители. Разумният подход е, вместо да се водим само по цената, да се запознаем в детайли с условията по полицата и да ги съобразим с нашите индивидуални потребности, съветват от Асоциация на българските застрахователи.

Един от много важните въпроси, на които да обърнем внимание при избор, е каква база се определя застрахователната стойност. И не напразно –  това условие има влияние върху размера на обезщетенията. Два са основните варианта за формиране на обезщетение – на възстановителна стойност и на действителна стойност.На коя от двете бази се формира обезщетението по вашата полица е посочено общите условия на застраховката. Това условие влияе върху цената на полицата, като застраховките „на действителна стойност“ са сравнително по-евтини. На пазара се предлагат застраховки в двата варианта и може да изберете този, който ви удовлетворява.

 Какво означава „на възстановителна стойност“?

Най-общо означава, че се изплаща обезщетение в размер, достатъчен да възстановите увреденото или унищоженото имущество. Например, ако хладилникът ви, купен преди 3 години за 1300 лв., е увреден заради рисково събитие, то застрахователят ще ви обезщети със сума близка до тази, която би била достатъчна, за да си купите нов хладилник с подобни характеристики.

Какво означава „на действителна стойност“?

При формиране на обезщетения на база „действителна стойност“ се отчита овехтяването на имуществото и в тази връзка сумата, която се изплаща, се намалява със съответния процент на овехтяване. Ако се върнем на горния пример, то застрахователят ще намали стойността на хладилника, съобразно годините експлоатация и ще изплати разликата като обезщетение.

 

istock
istock

 

При по-малки щети и при някои видове щети разликата в размера на обезщетенията при различните бази може да е минимална, но тя оказва влияние при по-сериозни рискови събития.

И накрая нека отново завършим с най-важното послание – наша лична отговорност е да защитим своя малък свят,  дома ни, и да запазим благосъстоянието и финансовата си стабилност. Застраховките „Домашно имущество“ ни помагат да го направим, казват от асоциацията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *