На колко бихте оценили изкуство, създадено от Хитлер? (СНИМКИ)

Макар че Адолф Хитлер е останал в историята като нацистки диктатор, в ранните си години той е искал да стане художник. Макар и нереализиран, той има картини зад гърба си. Колко обаче бихте дали, за да се сдобиете с подобно произведение на изкуството.

Оказва се, е има хора които биха се разделили със значителна сума, за да се докоснат до нещо, създадено от ръцете на Хитлер.

Акварел, нарисуван от нациста през 1914 г., е бил продаден на търг в Нюрнберг, Германия, за сумата от 130 000 евро, съобщава Reuters.

Първоначалните очаквания са били, че цената му може да достигне до 50 000 евро, независимо че стартовата цена е била бе 4500 евро. Десет процента от средствата от продажбата щебъдат предоставени за благотворителност.

„Купувачът е частно лице от Близкия изток“, съобщава Катрин Вайдлер от аукционна къща „Вайдлер“ в Нюрнберг, която е организатор на наддаването. Тя разкри, че интерес към акварела е бил проявен също от Азия и Америка.

Картината, озаглавена „Отдел Гражданско състояние и старото кметство на Мюнхен“, е една от около 2000 творби, нарисувани от Хитлер като нереализиран млад художник в периода между 1905 и 1920 г., обяснява Катрин Вайдлер.

В автобиографичната си книга „Моята борба“ Хитлер разказва за младежките си надежди да стане художник, попарени от нееднократното му отхвърляне от виенската Академия за изящни изкуства.

На колко бихте оценили изкуство, създадено от Хитлер? (СНИМКИ)

На въпрос относно критиките не е ли проява на безвкусица да се продават картини на нацисткия диктатор, масово смятан за не особено даровит като художник, Вайдлер отговаря, че подобни питания трябва да се отправят към продавачите – неназована двойка сестри от Германия, прехвърлили 70-те.

На колко бихте оценили изкуство, създадено от Хитлер? (СНИМКИ)

Предлагани на предишни търгове пет картини на Адолф Хитлер са достигали цени до 80 000 евро, докато други са продавани за едва 5000 евро, допълва БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *