Не се очаква спад на цените на имотите

Измина първото тримесечие на годината и отново прогнозите за спад в цените на имотите не се оправдават. Новите данни на БНБ сочат, че въпреки забавянето в края на 2022 година , през първите месеци на 2023 година обемите кредити нарастват с около 20% спрямо година по-рано и се връщат към нивата на растеж, на които станахме свидетели изминалите 2 години на голямо търсене и силен жилищен пазар. Ръста  на лихвените проценти по кредитите са в рамките на 0,06 процентни пункта за кредитите в лева, които са 98% от отпуснатите кредити. Факторите ниска безработица и висока инфлация, както и нулеви лихви по депозитите също са предпоставка за инвестиции в недвижими имоти.  Очакванията за нарастване засега не се оправдават за България, посочват още от агенцията.Така се очертава картина, подобна на тази през изминалата година , но налагаща пазарен баланс, както и силна и динамична година при имотите и в общ икономически план. Баланса на пазара на имотите се изразява в приблизително изравняване на купувачи и продавачи и тъй като периодът на преобладаващи купувачи отмина, очаквам наистина нормализиране на пазара след миналогодишния пик.

Пазарът на ново строителство е активен – новите проекти,  които се изпълняват качествено , имат добро местоположение, от доказани инвеститори намират много бързо своите клиенти.

Отново най-голямо търсене отчитаме в южни райони , като предпочитан квартал в момента заради добро съотношение цена –локация е Малинова долина, където се изграждат редица нови комплекси и сгради. Активно е търсенето на тристайни апартаменти за собствено ползване, обичайно обаче най-активни купувачи са тези на двустайни жилища, както за собствено ползване , така и с инвестиционни намерения. Добрите имоти продължават да бележат кратък престой на имотния пазар, но продавачите са по-склонни на договаряне и отстъпки. Много активни остават купувачите от IT сектора, търсещи основно луксозни недвижими имоти.

Весела Василева, агент на недвижими имоти