Ниска избирателна активност и без секции във валонската част на Белгия

България провежда за пети път избори в рамките на две години. В Белгийския град Хаселт се събира за пореден път един и същи състав на секционната избирателна комисия, съобщи специално за БГНЕС Апостол Апостолов. Пред него членовете заявиха, че изборният ден е започнал нормално, без проблеми и с цялата необходима документация и бюлетини.

Българите в градчето от провинция Лимбург гласуват само с бюлетина. Този път желаещите не са много. От сайта на Централната избирателна комисия се вижда, че са заявили желание 29 души и общо 308 за цялата страна.

Любопитна подробност е, че само един човек в Монс е проявил желание да гласува във валонската част на страната. Това е причината там да няма отворени секции. За да се образува такава е необходимо най-малко предварително да постъпят 40 заявления в Централната избирателна комисия.

Общо 15 избирателни секции са отворени за изборите на 2 април, където близо 45 000 сънародници могат да упражнят правото си на глас. Ако не са се регистрирали предварително, всеки желаещ може да бъде вписан след попълнена декларация, че е гласувал на определено място в чужбина. Урни с паравани има в Брюксел, Льовен Антверпен, Гент, Хаселт и Маасмехелен и Варегем.

Навсякъде в ранните часове на деня е отчетена изключително ниска избирателна активност и липса на интерес. До 12:00 часа българско в СИК- Хаселт бяха гласували едва трийсетина души в това число и тримата членове на комисията.

Секцията в Гент също отвори навреме. „По принцип имаме висока активност. Надяваме се на високо участие от нашите сънародници Винаги имаме над 300-400 гласували в нашата секция“, коментира Селиме Юзеирова. Всички членове са се явили на време. Наблюденията показвали, че хората предпочитали да използват машинното гласуване. В случай на авария има на място техник, който да реагира.

Нормално е започнал вотът и в сърцето на Европа- Брюксел. Не е имало и технически проблеми, коментира Чавдар Влъчков пред медията. „Административната работа на тези избори ще е по-голяма тъй като трябва да комбинираме хартиено гласуване с машините. Рисковете са за допускане на греши и забавяне при изчакване на потвърждения от ЦИК на подадената документация, както от личен опит знам отнема много време. Много от хората сме развили сериозен опит последните 6 избори, коментира представителят в секцията, разкрита в Постоянното ни представителство в белгийската столица.

ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ СТАТИСТИКАТА

Ако погледнем днешният вот в кралството от гледна точка на статистиката, изводът е че гласоподавателите все повече оредяват пред урните. Според данните от сайта на ЦИК за последните два вота – през октомври са се регистрирали онлайн 430 души при 308 за днешните. Средната избирателна активност е между 12-15%

Ако върнем лентата малко по-назад за изборите през миналата пролет, по данни на посолството ни в Брюксел заявления са подали на 4500 сънародници.

Като най-честа причина българите да не отидат до урните е умората от петте поредни избори в рамките на две години, неделният ден и нагласата за традиционна разходка в парка.

Надеждите на членовете на секционната комисия са, че повече сънародници ще отидат в последния момент да упражнят правото си на глас.

Бюрата ще останат отворени до 20 часа белгийско време (21:00). При евентуален интерес на гласоподаватели, изборният ден може да бъде удължен.

След приключването на изборния ден от комисията смятат, че няма да имат затруднения с оформянето на документацията, тъй като това са го правили вече няколко пъти.

В Белгия няма данни за секционни избирателни комисии без нужното образование, каквато информация се появи в Нидерландия. /БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *