Нови силициеви аноди увеличават пробега на електромобилите и ускоряват зареждането

Ново поколение батерии за електрически превозни средства, които съхраняват повече енергия, осигуряват по-голям пробег и се зареждат по-бързо, ще започнат да достигат до клиентите до средата на това десетилетие, захранвани от нови базирани на силиций електроди, при които се очаква търговското производство да стартира през 2024 г., съобщава Ройтерс.

Две стартъп компании, Group14 Technologies и Sila Nanotechnologies, се фокусират върху нови приложения на основата на силиция – елемент, който се намира в изобилие на земята. Те го разработват като добавка или заместител на графита в анодите на батериите.

Основаната преди седем години Group14 заяви във вторник, че е започнала да строи съоръжение от търговски клас в Моузъс Лейк, щата Вашингтон, където ще произвежда силициево-въглероден прах, наречен SCC55.

Когато заводът отвори врати през 2024 г., той ще разполага с първоначален капацитет да произвежда достатъчно аноден материал за до 200 000 електрически коли, с планове за утрояване на мащаба, за да отговори на нарастващото търсене.

Първият автомобилен клиент на Group14 е Porsche AG, един от няколкото корпоративни инвеститори в стартъпа заедно с TDK, Amperex Technology Limited (ATL), BASF и SK Inc. Компанията досега е успяла да набере 650 млн. долара.

Заводът за съвместно предприятие на Group14 в Южна Корея с производителя на батерии SK се очаква да влезе в експлоатация по-късно тази година, изтиква Рик Любе, главен изпълнителен директор и съосновател на компанията.

Основаната през 2011 г. Sila Nano планира да започне производството на своя нанокомпозитен аноден материал Titan Silicon през следващата година в съоръжение, което ще се намира пак в Моузъс Лейк, споделя Джийн Бердичевски, главен изпълнителен директор и съосновател на стартъпа.

Предвижда се Mercedes-Benz да бъде първият автомобилен клиент на Sila Nano, като доставките за германците ще започнат през 2025 г.

Sila е набрала повече от 900 млн. долара, като сред корпоративните инвеститори личат имената на Mercedes, ATL и Siemens.

Силното търсене на богати на силиций аноди означава, че „ние сме притиснати да ставаме по-бързи и по-големи“, посочва Любе. Дори и заводите в Южна Корея и Моузъс Лейк да заработят, пак ще има „по-голямо търсене, отколкото можем да поддържаме“.

Все пак „ще отнеме повече от 10 години“, за да може силицият да замени графита като основна съставка в анодите, каза Бердичевски.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *