Нов вид измами в продажбите по интернет

Случаи на измами с платено капаро за покупка на техника регистрираха в Кюстендил, съобщават от полицията. Оттам призовават гражданите да не се доверяват на обяви, публикувани по интернет и в мрежите.

Жена от областния град се обадила  в Полицейското управление и заявила, че е станала жертва на измама. Тя попаднала на обява в социалните мрежи, че изгодно се продава тротинетка. Свързала се с продавача по телефон, той ѝ изпратил снимка на продавания предмет, одобрила го и се договорили да преведе 400 лв. за капаро, а останалата сума – при получаването на тротинетката чрез куриер.

За капарото продавачът изпратил и номер на банкова сметка. След като превела сумата, опитите ѝ за телефонен разговор с продавача били все неуспешни, телефонът – изключен…

Преди великденските празници кюстендилец пък се доверил на обява за продажба на каравана. След контакт по телефона, превел на посочена сметка 500 лв. капаро, а остатъкът щял да плати, когато продавачът я докара до Кюстендил – до 10 дни. И в този случай след превода телефонът на продавача бил изключен, а караваната не е доставена.

istock
istock

И в двата случая парите жертвите превели пари чрез изипей.

 

От полицията призовават гражданите да не се доверяват на обяви, публикувани в различни интернет сайтове, в които се иска предварително плащане на стоката или превеждане на капаро, без да са видели какво купуват. Този подход крие повече рискове да бъдат измамени.

Пазаруването от разстояние има опция „наложен платеж“ и преглед на стоката. Не ставайте жертва на измамници, апелират от полицията.

По случаите са образувани преписки в РУ-Кюстендил.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *