Обрат на вота! 10 големи изненади

Пазарите пълни. Урните празни. Гетата потъмняха от полиция, но мохабетът се премести от изборните секции в кръчмите.Машината не изяде хартията, но хартията извади от строя над 80 машини. Ентусиазмът за гласуване леко скочи у нас, но желанието за вот в Западна Европа и САЩ трайно падна. Голям търговец на гласове не бе закопчан, но бе заловен голям неграмотник. Шеф на СИК не можеше да чете и пише, член на комисия бе арестуван за дрога, две секции си размениха кодоведе на машините, дядо гласува с картата на жена си. А в края на изборния ден резултатите бяха по-неясни, отколкото в началото – първи има, победител – не, фотофиниш ще решава и златото, и бронза на изборите.

10 изненади белязаха изборите за 49-ото Народно събрание:

1.    Интригата не е в първото място, а в последното

Социолозите познаха, че фотофиниш ще отбележи края на изборния ден и за първото място. Но не познаха, че най-голямата интрига ще направи Слави Трифонов, почти минавайки чертата за влизане.

2.    Активността не падна, а се повиши

Въпреки прогнозите, че на поредните пети избори за последните две години, хората ще бъдат още по-пасивни, данните за активността опровергаха и социолози, и политици. Към 19 ч. 3% повече българи отидоха до секциите, отколкото на 2 октомври 2023 г.

3.    Машинният вот победи

Всички страхове, че хартиената бюлетина ще опорочи вота, се оказаха напразни. Нито хората масово избраха бюлетините, нито недействителните гласове бяха застрашително много. Машинният вот победи. Но хартия извади от строя 80 машини и в същото време спаси изборите. Оказа се, че този път хартията за принтерите от машините е по-защитена и по-скъпа. Струва 13, 96 лева, вместо по старата по 3,96 лв. Но е по-плътна и ролката по-особена – блокира машината. Така стотици устройства в страната дадоха засечка, а хартиеният вот позволи изборите да протекат нормално.

4.    Периферията не реши вота

Колкото и да се очакваше изненада от периферията на двете големи партии, тя не се случи. Никой не успя да привлече отчетлива разлика в новите избиратели, С битка на твърдите ядра започна както винаги вотът. До 14 часа разликата между първите две партии ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ бе отчетлива. ГЕРБ водеше отчетливо, в 16 ч. дойде промяната. ПП-ДБ започна да обръща мача и поведе. В края на изборния ден налице е драматичен фотофиниш, вещаещ за първи път равен брой депутати на първия и втория в парламента.

5.     Страхове напомпаха „Възраждане“

Простата сравнителна сметка показва, че процентите на водещите сили не са се променили съществено, но е налице от очаквано повишение на „Възраждане“ и неочаквано запазване на процентите на БСП, спрямо предварителните прогнози. Дали това е заради хартиената бюлетина, дали заради геополитическата позиция, тепърва ще става ясна.

6.    Българите в чужбина обърнаха гръб  

Без опашки, но и без изненади мина вотът в чужбина. Урожаят от рекордния брой секции в Турция тепърва ще се брои, но отсега е ясно, че в останалите държави сънародниците се умориха, а и отчаяха. ГЕРБ и ПП-ДБ не могат да се радват на ярки числа от Западна Европа и САЩ. Там интересът към секциите бе вял. Прекалената заигравка с българите в чужбина и играта „тука има – тука нема“ с избирателен район чужбина изиграха своята роля и отказаха мнозина от гласуване.

7.     Сянката на президента в парламента

Слави Трифонов бе убеден, че социолозите подценяват ИТН и партията му влиза без проблем в парламента. До 16 ч. никой не вярваше на това. Но в ранния следобед на изборния ден „Има такъв народ“ влезе с единия крак в Народното събрание, колебаейки се между 3,8 и 4,4 на сто. Социолозите бяха категорични. Причината са подновения интерес към хората на Трифонов е референдумът им за ВНС, които да реши ще има ли президентска република у нас. Доброто представяне на служебното правителство, овладяването на газа и цените, накараха мнозина да вярват, че когато партиите се карат за кабинет, президентът управлява добре.

8.    БСП реши въпроса с копието и оригинала

Добрият резултат на БСП определено е една от най-големите изненади на изборите. Социолозите не даваха повече от 7 на сто за партията на Корнелия Нинова, като от анализаторите смело виждаха новата коалиция „Левицата“ в парламента. Но изборният ден показа, че копието не може да смени оригинала. 10-те процента за БСП са безспорна лична победа за Нинова – както пред вътрешната опозиция, когато й кроеше пореден капан, така и пред отцепниците, събрали се в копи-пейст формация.

9.    „Български възход“ дори не е шеста

Така, както тихо и кротко влезе в 48-ото НС, така безмълвно и без борба „Български възход“ излезе от него. Защото остана без лице. Диалогичността, превърната в безволие, копирането на чужди послания не се харесаха на българите. На 2 октомври те смениха ИТН с Български възход, днес отново размениха двете партии.

10.    Хората казаха: Направете кабинет

Рекорден брой българи – 69 процента, настояват партиите в 49-ото НС незабавно да направят кабинет. Това сочи последното проучване на „Галъп“. Хората са категорични: правителство с цената на компромиси. Паритетът на за първото и за третото място доказва това.

Оттук нататък става интересното, коментира в първите минути след края на изборния ден Първан Симеонов от „Галъп“. И препоръча на партиите поведение, което да не ги направи „твърде грозни“, защото идват и местни избори. След драматичната нощ днес, в която на кръгъл час се очакват обрати и размествания, идва по-тежкото – утрешния ден. В него, независимо от това кой е първи и кой втори, всички трябва да чуят едно – хората ясно казаха с гласа си: и едните, и другите имат право да управляват, седнете й се разберете.

standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *