Онлайн изповед? Да, в първата църква с изкуствен интелект

Онлайн изповед? Да, вече е възможно. Това става в първата църква, базирана на изкуствен интелект. Създаде я  румънец. Тя е на един клик разстояние и предлага онлайн изповед. Проектът е на 25-годишния Валентин Лъзуряну, съобщи ДарикНюз.

Лъзуряну работи като стратег по иновации в една от най-големите комуникационни компании в северната ни съседка – Cheil Centrade. Успоредно с това следва магистърска програма по лидерство и политическа комуникация в Националното училище по политически науки и администрация.

“Моята работа е да разбирам хората възможно най-добре и да търся полезни иновации за решаване на техните проблеми. Така се зароди и идеята за църква с изкуствен интелект”, казва Валентин Лъзуряну.

Той споделя, че от няколко месеца следи изкуствения интелект и новостите в тази област. Най-много го  интересува това как може да го използва, за да улесни живота на хората.

„Трябва да разберем, че този изкуствен интелект не е тук, за да открадне работата ни или да ни разсейва, а да ни направи по-продуктивни, за да ни върне времето, пропиляно в повтаряща се работа“, казва той и уточнява:

„В един идеален за мен свят хората биха имали достатъчно свободно време, за да следват своите страсти, да се грижат повече за семейството и приятелите си. Без да се притесняват, че тази вечер няма какво да ядат или къде да спят и без да прекарат 12 часа на работа. Всички трябва да се радват на предимствата на технологичния напредък, а не само шепа избрани хора.“

Идеята му е хрумнала преди две седмици. Тогава за първи път започнал да проучва начините, по които може да я изгради.

„Исках да видя на какво наистина е способен чатбота с изкуствен интелект (ChatGPT). Въпреки че нямам напреднали познания по програмиране, за два часа успях да направя първия работещ прототип. Отне ми още няколко дни да изградя фасадата и да приложа някои мерки за безопасност. Използвах софтуер с отворен код и GPT-4, за да кодирам платформата и успях да доставя първия работещ прототип“, подчерта той.

Само три дни след като стартира, той има над 160 000 посещения.

Как работи църквата?

По думите му технически е по-просто, отколкото си мислим.

„По същество това е персонализиран интерфейс за чатбот с изкуствен интелект (ChatGPT). Когато някой влезе в сайта, има няколко опции: изповед, молитва, „Попитайте свещеник“ или тематични съобщения. Аз ще продължа да добавям нови режими през следващите месеци. Въпреки че започнах по-скоро на шега, бързо разбрах, че има голям потенциал и се опитах да го изградя по възможно най-сериозния начин, който да е в духа на това, което трябва да означава църква – място за разбиране и вътрешно размишление“, казва още той.

Много важен аспект тук е, че не събира никакви лични данни. Всички данни, въведени в сайта, както и цялото генериране са между тях – Бог и OpenAI, който обработва текстове.

„Надявам се, че в недалечно бъдеще ще можем да предлагаме и генериране на персонализирани църковни картини, достъп на няколко десетки други езика, аудио поддръжка и модел, базиран върху Библията, където любопитните могат да задават въпроси или да искат обяснения за определени пасажи. Последната идея ми хрумна, след като видях подобно решение, внедрено в Корана, по време на lablab.ai Hackathon“, споделя Валентин Лъзуряну.

Разбира се, потребителите трябва да имат предвид, че не говорят с истински свещеник, а с машина и че Валентин Лъзуряну по никакъв начин не е свързан с Румънската православна църква.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *