Пицата идва от САЩ? Скандално интервю на професор по хранене шокира Италия

Кулинарен скандал разтресе Италия в деня, в който министрите на културата и земеделието официално вписаха националната кухня в списъка на кандидатите за статут за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО, който ще бъде определен през декември 2025 г.

Конфликтът избухна след интервю с противоречивия професор по история на храненето Алберто Гранди, съобщава CNN. От години той поставя под съмнение автентичността на емблематични италиански ястия като спагети карбонара, сиренето пармезан и дори пицата.

Пред Financial Times той твърди, че манията на италианците по отношение на кухнята им се дължи на несигурност.

„Когато една общност се окаже лишена от чувство за идентичност, поради някакъв исторически шок или разрив с миналото, тя измисля традиции, които да служат като основополагащи митове“, казва той, намеквайки, че култът към храната, който толкова много италианци изповядват, е изграден върху фалшиви традиции.

„Италианската кухня наистина е повече американска, отколкото италианска“, добавя той, което е трудно за преглъщане от италианците.

И докато професорът развиваше смелите си теории в медиите, на пресконференция министърът на културата Дженаро Санджулиано и министърът на земеделието Франческо Лолобриджида обявиха кандидатурата на италианската кухня за нематериално наследство на ЮНЕСКО. „Предстоят ни две години, в които ще трябва да популяризираме нашата храна в Италия и по света, надяваме се, че ще видим колективно участие“, заяви Джанмарко Маци, заместник-министър на културата.

Групата представи досие, съставено от Пиер Луиджи Петрило, професор в Римския университет „Луис“, който описва „мозайката от традиции“, която според него „отразява биокултурното разнообразие на страната и се основава на общия знаменател на възприемането на момента на приготвяне и консумиране на храната като повод за споделяне и разговори“.

Според теориите на Гранди за италианската храна обаче, класическата римска паста карбонара всъщност е американска, а италианският пармезан се е отклонил толкова много от традициите, че в него може да се намери нещо по-близко до това, което се предполага, че произлиза от американския щат Уисконсин.

Гранди заяви пред информационния канал La Repubblica, че в досието на кандидатурата на ЮНЕСКО има „много глупости“ и че всъщност се съмнява, че Италия може да спечели престижното отличие заради храната си.

Пред CNN той обяснява и защо е толкова запален по тази кауза. Според него досието се основава на рецепти, а не на корени и традиции.  „ЮНЕСКО не дава наименованието заради рецептите“, казва той пред CNN. „Въпросът е философски, а не гастрономически.“

Според него „кристализирането“ или замразяването на италианската кухня във времето ще я убие. Допълва още, че пицата е станала толкова вкусна, когато италианците са емигрирали в САЩ, защото традиционната рецепта е подобрена с американски продукти като доматен сос.

Според него това, че един  продукт е италиански, не означава, че е гарантирано най-добрият. „Това не е като да взема един танцуващ кон, да го сложа на Fiat Panda и това да стане Ferrari“, твърди професорът.

Той дори е изненадан и от скандала, предизвикан от интервюто му и последвалото проучване, направено от Financial Times. „Рецептите се променят. Вкусовете се променят“, казва той. „Моята работа е да бъда историк, не продавам продукти.“

Италианската национална конфедерация на фермерите производители, известна като Coldiretti, заяви пред CNN, че атаката на Гранди, особено покрай номинацията на ЮНЕСКО, е „сюрреалистична“ и че в действителност глобалното агропиратство, или кражбата на традиционни италиански рецепти, произведени в чужбина с некачествени съставки, е достигнало 120 милиарда евро (130 милиарда долара) годишно.

Най-големите нарушители са създателите на фалшив италиански зехтин екстра върджин и пармиджано реджано. Coldiretti проучва фалшификатите по света и подава съдебни искове, за да ги спре, като дори е предприела действия в Уисконсин, където според проф. Гранди се произвежда повече автентично сирене, отколкото в Италия.

Една от каузите, с които премиерът на Италия Джорджа Мелони спечели изборите миналата година е именно защитата на италианското културно наследство, включително храните, от технологични постижения като синтетичното месо например.

Министърът на здравеопазването на Мелони Орацио Скилачи заяви, че законопроектът за забраната му трябва да бъде приет както поради липсата на „все още научни изследвания за ефектите от синтетичните храни“. На пресконференция, на която се настояваше за приемането на закона, Скилачи добави също: „Искаме да запазим наследството на нашата нация и нашето селско стопанство, основано на средиземноморската диета.“

Министърът на земеделиетп Лолобриджида също заяви, че идеята зад забраната е защитата на италианската „култура и нашите традиции, включително храната и виното“. „Според нас лабораторните продукти не гарантират качество, благополучие и защита на нашата култура, на нашата традиция.“, допълни той.

Професор Гранди обаче остава категоричен в мнението си, че етикетът „Произведено в Италия“ изобщо не прави даден продукт или ястие автентичен.

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *