Полиамория. Или кoлко е модерно да обичаш повече от един човек

Моногамията е класическа, но за някои хора, остаряла концепция. Отворената връзка отдавна не е новина, а през последните години тази тенденция се отчита от статистически и научни проучвания, пише изданието iflscience.
Нещо повече – някои автори дори твърдят, че хората в такъв тип връзки трябва да получават повече обществена подкрепа за избора си. Така пътят към приемането за нормално на такова поведение става все по-лесен.
Терминът полиамория идва от латински език и означава участие в любовна връзка с повече от един човек и с общото съгласие на всички. Това състояние е различно от полигамията, която предполага многоженство. В случая не става дума за официализиране на връзката чрез някаква форма на брак.
Въпреки че полиаморията е все по-честа, тя продължава да бъде отхвърляна като нещо грешно. Някой може да нарече това обществено лицемерие, а друг – просто нормална реакция на установения ред срещу нещо необичайно. И макар че това не е обществено прието, то става обичайно в реалния живот.
Според статистика, публикувана през 2021 г., между 4 и 5% от американците практикуват полиамория. Изследване от 2019 г. пък посочва, че процентът във Великобритания е по-висок – около 7%. Отчита се и 2% ръст спрямо подобно проучване, направено четири години по-рано.

Този ръст е съпроводен с все по-положително отношение към подобни връзки в съвременната поп-култура. То е в сюжетите на сериали и видеоигри, а приложения за срещи като Tinder позволяват на потребителите да отбележат точно такова състояние, когато описват семейния си статус. Но това се случва под официалния обществен радар. На повърхността не е прието да казваш, че си полиаморичен.
От векове моногамията е смятана за крайъгълния камък на семейното и личното щастие. И за много хора това наистина е така. Но има и немалко други, които не откриват себе си в тази концепция. Ето защо те търсят щастие другаде, а в днешно време има и учени, които да ги подкрепят.
В новата си книга професорът по философия от университета „Санта Клара“ в Калифорния Джъстни Кларди твърди, че сред научните среди вече има открит дебат за евентуални промени в законите, регулиращи семейния статус. Причината е, че все повече хора избират да живеят по различен от общоприетия начин, а правото изостава.
„Хората, които практикуват полиамория, рискуват да загубят работата си или децата им да бъдат отнети от тях, защото живеят по този начин“, казва той.
И добавя още:
„Истината е, че в много случаи този тип връзки са много по-продължителни, защото са доста по-гъвкави и позволяват по-голяма свобода от моногамните“.

Една от основите на моногамията е т.нар. „морален проблем“ казва още ученият. Това е убеждението, че човек трябва да живее по точно определен начин (моногамна връзка), защото иначе рискува да бъде отхвърлен от общността си. Това, разбира се, е вековен спор, но в по-стари времена такъв тип проблеми са били решавани силово. Докато днес ситуацията е различна.
„Моногамията е смятана за „естественото положение“. Макар че много хетеро или хомосексуални двойки не могат или не искат да имат деца, това не им пречи да сключат брак и да се радват на всички права, които законът им дава“, казва Кларди.
В същото време хората с повече от един партньор не могат да си го позволят. Техните връзки са винаги в противоречие с правилата, независимо дали морални или юридически.
Естествено, обратният аргумент срещу евентуално узаконяване на полиаморията е, че тя вреди на семействата и обърква децата.
Така или иначе този разговор предстои и най-вероятно споровете ще се водят десетилетия наред. А през това време полиаморията ще продължи да съществува, независимо, че никой не я признава официално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *