Политиците гласуваха: За редовно правителство със здрав разум

В изборния ден още преди обяд главните действащи лица от водещите партии упражниха правото си на глас на различни места в страната, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов: Най-лошият сценарий е да не може да се направи управляващо мнозинство, това ще е катастрофа

По-трудно ще е утре и вдругиден, при тази галопираща инфлация, високи цени, и дългове, по левче отгоре за бензин и нафта, стотици проценти за газ. Бих призовал всички да гласуват, днес е лесно от утре става трудно, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Очаквам по-висока избирателна активност, защото това е демократичният начин да покажем демократично управление на страната. Ще трябва много мъдрост у политиците. Това е единственият изход. При тази ужасна война в Украйна, това преразпределяне на света, ясно трябва да стоим при демократичния свят, добави Борисов. Ако искаме да извършим самоубийствен атентат като народ, можем да отидем и за 6-ти път на избори и за десети, подчерта Борисов.

Кампанията е едно, от утре за друго става дума. Българинът е грамотен. Гласувах както целия демократичен свят, както навсякъде гласуват с хартия, уточни Борисов. Най-лошият сценарий е да не може да се направи управляващо мнозинство, това ще е катастрофа за държавата, каза още Борисов.

„Бих управлявал бългaрите, които гласуват за всяка една формация“, заяви Борисов и добави, че ГЕРБ има най-големите възможности да състави правителство. „Винаги съм казвал кое е добро за България – да има редовно правителство“, отбеляза той и посочи, че на базата на това ще има ли правителство, което ще защитава всичко това, което се говори, ще реши изхода и за приоритетите след това. „Такива народни спасители има много, които говорят от името на народа“, каза още Борисов.

Румен Христов: Гласувах за стабилна България, за редовно правителство

Гласувах за стабилна България, за редовно правителство, което да овладее инфлацията, да осигури покупателна способност на доходите на българските гражданите, да ограничи бюджетния дефицит с цел да изпълнил критериите към Еврозоната, да опазим границата и да станем член на Шенген. Това заяви председателят на СДС Румен Христов.

“Надявам се, че ще има мъдрост в политиците, които да седнат на една маса и да постъпят национално отговорно. Трябва да бъде водещо да бъдеш национално отговорен”, подчерта той.

Председателят на СДС изрази надежда след изборите да се сформира редовно правителство. Христов уточни, че това до известна степен зависи от броя на партиите, които ще влязат в парламента. “При по-малък брой ситуацията и аритметиката е една, а при по-голям брой е различна”, отбеляза той.

Кирил Петков: Гласувах за нормален европейски живот, няма спасител и зависи от всеки един от нас

Гласувах с машина, не искам двете ми дъщери да ходят да учат в чужбина, а искам третата ми дъщеричка да се върне в България да учи и да работи. Искам като пътувам из Европа да не се чувстваме българите като втора категория хора. Това заяви съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков, който упражни правото си на глас.

Гласувах за нормален европейски живот, да имаме нормално европейско правителство, пътища, здравеопазване, образование, гласувах, защото осъзнавам, че няма спасител и зависи от всеки един от нас, добави Петков.

Христо Иванов: Прекрасен ден да тласнем страната напред и към развитие

Прекрасен ден да тласнем страната напред и към развитие. Призовавам всеки, който държи да му се отчете гласа и преференцията да гласува с машина. Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов след като упражни правото си на глас.

„Ако хоризонтът е хоризонтът на здравия разум, трябва да сме там, ако хоризонтът отново бъде на лични отношения и амбиции, кой знае какво може да се случи. Трябва да се прояви отговорност и ще направим всичко възможно да се състави правителство“, добави Иванов.

Той посочи, че за съставяне на правителство ще търсят формула, която да обедини партиите.

Костадинов: Няма да откажем подкрепа на който подкрепи правителство на „Възраждане“

Няма да откажем подкрепата на когото и да било, който реши да подкрепи правителство на „Възраждане“. Това заяви председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов. „Надявам се да спечелим трети мандат“, каза Костадинов. Той добави, че като варненец, който прекарва времето си извън Варна, вижда все по-голямо западане. „Това престъпно управление на ГЕРБ, заедно с ДПС и ВМРО, трябва да престане“, каза още Костадинов.

Карадайъ: Гласувах дневният ред на гражданите да е дневен ред и на политиците

Всеки гражданин може да гласува както иска, дали ще я вземе от СИК бюлетината или от машина, важното е да е с бюлетина, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който упражни правото си на глас. Говорим за възможността българските граждани да упражнят конституционното си право. Гласувах за едно по-добро бъдеще в нашата родина България, гласувах дневният ред на гражданите да е дневен ред и на политиците, и на НС, и на бъдещото евентуално редовно правителство. Гласувах с разум, отговорност и в диалог, политиците да решават проблемите на хората, да излезем от тази политическа криза, защото преди да излезем от тази криза, нито една от другите кризи икономическа, здравна енергийна няма как да бъдат решени, добави Карадайъ.

Нинова: Гласувах за по-високи доходи и по-ниски цени

Гласувах за по-високи доходи и по-ниски цени, за защита на българско родно производство, за подкрепа на българското семейство, за защита на децата от джендър идеологията, за стабилна държава. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова след като упражни правото си на вот.

„Гласувах с хартиена бюлетина“, отбеляза Нинова и добави, че по време на предизборната кампания е видяла желанието на хората, че вече трябва да има редовно правителство. Тя заяви, че следващият парламент зависи от това кои партии ще влязат, но подчерта, че БСП е лявата партия.

„Вярвам, че до края на деня ще се повиши избирателната активност“, каза още Нинова и обясни, че много зависи от резултатите с кого биха се коалирали от БСП, ще си направят вътрешното допитване, защото това е демократичният начин, но е категорична, че преди всичко трябва да бъдат изведени 5 – 6 важни приоритета за България и да има диалог. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *