Прага е на първо място в Европа по ръст на завръщането в офисите

Вторник, сряда и четвъртък са най-натоварените дни в седмицата за физическо присъствие в офиса в Европа .

Прага е градът с най-голям ръст на физическата заетост на офисите в Европа, сочат данни на консултантската компания Savills. Заетостта е нараснала с 16 процентни пункта до 54% между юни 2022 и февруари 2023 г., а вторник е денят с най-голямо присъствие в офисите.

На второ място е Дъблин, който е отчел ръст от 15 процентни пункта до 56%. Прага е сред водещите пет европейски столици по завръщане на служителите в офиса.

„Макар че е леко по-ниска като цяло, данните за физическата заетост на офисите, събрани от няколко офис сгради в Прага, показват, че ежедневният модел е малко по-различен в сравнение със средноевропейския“, казва Ленка Печова, старши анализатор за Чехия и Словакия в Savills.

„В Прага заетостта в понеделник (56%) е на второ място през седмицата. Петъците остават най-спокойни (49%), което може да се наблюдава и при нивата на трафика. Но спадът не е толкова рязък като в останалата част от Европа“, допълва тя.

Анализирайки заетостта на офисите на ежедневна база, вторник (63%), сряда (62%) и четвъртък (62%) са най-натоварените дни със сходни нива на посещаемост, казва Майк Барнс, директор на отдела за европейски анализи в Savills

 

„Интензивността на използването на офиса нараства естествено, но е ясно, че сме далеч от нивата преди пандемията и не се знае дали някога ще се върнем там. Това, естествено, помага на операторите на обслужвани офиси, които предлагат офис площи повече на база действително използване“, коментира Павел Новак, ръководител на отдела за офис площи за Чехия и Словакия в Savills.

През февруари 2023 г. Уест Енд в Лондон (50%), лондонското Сити (48%) и Варшава (46%) са отчели най-ниското ниво на заетост на офисите, но все пак са показали значителен ръст спрямо лятото на миналата година.

Централният бизнес квартал в Париж (66%), Мадрид (65%) и Стокхолм (60%) са водещи в Европа по завръщане в офиса, като цифрите за заетостта през февруари са близо до средното ниво в Европа преди пандемията от 70%.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *