Празните офиси – следващото голямо предизвикателство пред финансовия сектор

През първото тримесечие на 2023 г. инвестициите в търговски недвижими имоти в Европа са спаднали до най-ниското си ниво от 11 години насам, съобщават от MSCI Real Assets, цитирани от CNN. Причината за това е фактът, че инвеститорите, уплашени от по-високите лихвени проценти и икономическите перспективи, отлагат плановете си за придобиване на нови активи.

Броят на продадените офиси – най-големият сектор на недвижимите имоти в Европа, спада до рекордно ниско ниво, а обемът на сделките се срива до 13-годишен минимум от 10,8 млрд. евро.

Обединеното кралство запазва първото си място като най-голям пазар на търговски имоти в Европа, но Париж изпреварва Лондон и става най-активната инвестиционна дестинация в региона, като и трите най-големи европейски сделки с имоти през първото тримесечие са осъществени във френската столица.

 

Търговските недвижими имоти се превърнаха в нов събирателен център на опасенията за финансовата стабилност, след като рязкото повишаване на лихвите, опасенията от рецесия и спадът в заетостта на офисите и посещаемостта на търговските обекти след пандемията оказаха натиск върху стойностите, посочват още от CNN.

В анализа се цитира и неотдавнашно проучване сред инвеститорите на JPMorgan, според което търговските недвижими имоти са най-вероятната причина за следващата финансова криза.

Според оценки на Международния валутен фонд някои от най-големите банки в САЩ са посочили именно тях като област, която буди безпокойство, докато европейските им колеги имат по-малко пряка експозиция към сектора.

„Макар да има очевидни опасения относно наличието на финансиране за недвижими имоти след банковите сътресения през март, все още не сме видели широко разпространено увеличение на проблемните продажби“, заявява Том Лийхи, ръководител на отдела за изследване на недвижимите активи на MSCI за Европа, Близкия изток и Африка.

Хиляди офиси в САЩ остават празни

В САЩ пазарът на търговски недвижими имоти е на стойност 20 трилиона долара и докато кредиторите в сектора се борят със сътресенията, предизвикани от бързото покачване на лихвените проценти, стойността на самите офис сгради се срива.

Това би могло да утежни положението на банките и да породи опасения за вредни верижни ефекти, посочват в друг свой анализ от CNN и цитират Есуар Прасад, професор по икономика в Cornell University: „Въпреки че това все още не е системен проблем за банковия сектор, съществуват основателни опасения, че може да се превърне в такъв“.

Търговските недвижими имоти, които обхващат офиси, жилищни комплекси, складове и търговски центрове, са подложени на значителен натиск през последните месеци. По данни на Green Street през март цените в САЩ са се понижили с 15% спрямо неотдавнашния си връх. Бързото нарастване на лихвените проценти през последната година също е удар по сектора, тъй като покупките на търговски сгради обикновено се финансират с големи заеми.

Офис имотите са засегнати най-силно. Хибридната работа остава популярна, което се отразява на наемите, които собствениците на сгради могат да изискват. Средната заетост на офисите в Съединените щати все още е по-малко от половината от нивата през март 2020 г., според данни на доставчика на охранителни услуги Kastle.

И тези проблеми могат да се задълбочат със забавянето на икономиката, което да доведе до спад в оценките на търговските имоти в САЩ с около 20-25% през тази година. При офисите спадът може да бъде още по-силен и да достигне 30%.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *