Приемането на бюджет и на законодателството е приоритет.

Приоритет за новоизбраното Народно събрание е приемането на Закона за държавния бюджет, както и на законодателството, което ще допринесе за пълноценната европейска интеграция на страната ни. Това заяви президентът Румен Радев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с представители от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“, втора по численост в новоизбрания парламент. Държавният глава започна днес, в съответствие с конституционната процедура, консултациите с политическите формации в 49-ото Народно събрание. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Факторът време е изключително важен при решаването на натрупаните проблеми в резултат на несвършена работа от няколко предишни парламента, каза още президентът и подчерта необходимостта от съзнателна работа от целия парламент. По думите му е нужно отговорно отношение, за да е ясно, че ако все пак не се състави правителство, парламентът работи в името на ключовите за страната закони.

„Второто място на провелите се предсрочни парламентарни избори е изпитание за вашите политически принципи, защото вашата силна заявка за присъствие в политиката е алтернатива на стария управленски модел“, посочи Румен Радев. Затова е важно и за обществото да знае докъде коалицията може стигне с политическия компромис в най-важната задача на 49-ото Народно събрание – съставяне на редовно правителство възможно най-скоро. Пред представителите на парламентарната група президентът постави и въпроса за това как виждат формулата за съставяне на правителство с първия мандат и ако той не се реализира, за излъчване на кабинет с втория мандат.

 

Източник