Продавачите на жилища във Великобритания забавят темпа на покачване на офертните цени

Собствениците на имоти във Великобритания стават по-предпазливи в искането на по-високи цени, показва допитване на портала за имотни обяви Rightmove, цитирани от Bloomberg.

Средните офертни цени са нараснали с 1,7% на годишна база през април до 366 247 паунда (454 570 долара), най-бавния темп от декември 2019 г. преди пандемията и данъчните облекчения на правителството, които предизвикаха трескаво пазаруване. Месечният темп на ръст на цените се е забавил до 0,2% спрямо 0,8% през март.

Данните показват бавна стагнация на пазара, където недостиг на нови имоти за продажба поддържа цените високи въпреки увеличаването на лихвите по ипотечните кредити и двуцифрената инфлация. Цените на жилищата нараснаха рязко по време на блокадите заради COVID-19, когато правителството намали налозите върху продажбите, за да подкрепи търсенето.

„Брокерите съобщават, че много продавачи се разделят с мисленето за трескав пазар с много оферти от последните години и разбират новата необходимост да изкушат купувачите през пролетта с конкурентна цена“, коментира Тим Банистър, директор на имотните данни в Rightmove.

Макар че ръстът на офертните цени се забави, купувачите на първо жилище са изправени пред рекордни цени и има признаци за подобряване на доверието сред купувачи и продавачи.

Rightmove съобщи, че продажбите на имоти са се върнали на нивата отпреди пандемията. Данни за март показаха, че броят на жилищата за продажба в имотните агенции са нараснали за втори месец, а средното време за намиране на купувач на имот е намаляло до 55 дни.

„Настоящите неочаквано стабилни условия може да изкушат повече продавачи да навлязат на пазара. Тези хора са обмисляли подобен ход през последните години, но са се отказали заради трескавия ритъм на пазара“, отбелязва Банистър.

Лондон и Североизточна Англия са били единствените области със спад на цените спрямо предишния месец. Цените са останали непроменени в столицата спрямо година по-рано, заможни квартали като „Кенсингтън“ и „Челси“ са отчели най-големия спад.

Внимателно следени индикатори изпращат противоречиви сигнали за състоянието на жилищния пазар през последните месеци.

Макар че индексът на цените на жилищата на Nationwide показва най-големите спадове от 2009 г. насам, Rightmove обрисува по-стабилна картина. Официални данни показват, че средните цени са били с 5,5% по-високи през февруари спрямо година по-рано, но са отбелязали спад за месеца.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *