Промените в климата застрашават поминъка на рибарите в Судан

Ал-Нимейри Муса Мохамед е прекарал 25 години в риболов по река Нил в Судан, но никога не е бил толкова притеснен за бъдещето, тъй като уловът намалява и все повече рибари търсят други източници на доходи, пише Ройтерс.

„Познавам много хора, които изоставиха професията поради липса на риба. Някои от тях заминаха другаде, за да си намерят работа“, каза 45-годишният мъж, застанал на брега на река Нил край рибния пазар в Омдурман, побратимен град на столицата Хартум. По думите му в днешно време хваща около една четвърт от това, което е улавял преди.

Проучвания показват, че рибните запаси в реката рязко намаляват с повишаващите се температури, подхранвани от промените на климата, прекомерния риболов и липсата на държавно регулиране.

Въпреки че проучванията на ООН показват, че риболовът на Судан съставлява сравнително малка част от брутния вътрешен продукт (БВП) на източноафриканската нация (точна разбивка не е налична), индустрията осигурява работни места и е ключов източник на храна и поминък за населението на страната, което е около 46 милиона души.

Суданските рибари като Мохамед, както и учените, се опасяват, че не само броят на рибите намалява, но и някои видове изчезват напълно от Нил.

Това е повод за безпокойство, тъй като изменението на климата и все по-екстремното време застрашават продоволствената сигурност по целия свят.

Намаляващото производство на риба в Судан е свързано и с отделянето на Южен Судан през 2011 г., след което Судан загуби достъп до основни места за риболов и значителни вътрешни водоеми.

Но изследване на Института за изследване на околната среда на университета в Хартум през 2020 г. установи, че повишаването на годишните температури през последните две десетилетия също е довело до спад както в улова на риба, така и в броя на видовете риби, наблюдавани в екосистемата на Нил.

Докато уловът на риба достигна своя връх от 87 000 тона през 2012 г., обемите спаднаха рязко между 2014 г. и 2020 г., като никога не надвишаваха 42 000 тона годишно, според статистиката, събрана от Министерството на животинските ресурси и рибарството на Судан.

Елагба Хадж Али Мохамед, професор в университета в Хартум, специализиран в рибата от Нил, заяви, че локалните загуби на ключови видове риба и общият спад на улова „показват ефекта от изменението на климата“.

Това представлява заплаха не само за продоволствената сигурност в Судан, но и за работните места и националната икономика, добави тя, подчертавайки огромния производствен потенциал на Нил и неговите притоци.

Заплахата за продоволствената сигурност е особено тревожна, тъй като страната вече се бори със сложни хуманитарни кризи, свързани с влошаващата се суша, покачващите се цени на храните, подновените племенни конфликти и огнищата на болести като денга и малария.

По-малки риби, по-малко риба

Риболовната промишленост на Судан разчита главно на традиционно оборудване, включително харпуни, капани, хвърляне на мрежи и дълги куки, като рибарите работят предимно на Нил, неговите притоци, сезонни заливни низини и няколко изкуствени езера.

Сред обичайния улов, предлаган на големия рибен пазар в Омдурман, са нилски костур, тилапия и сребрист сом.

Най-малко 13 600 души в Судан са работили във вътрешния риболов към 2017 г., според последните налични данни на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), въпреки че това число не включва свързани работни места от продавачи на пазара до строители на лодки.

Мохамад Гизм ал-Сайед, 64-годишен рибар в Омдурман, сподели, че риби като африканския шаран и рибата тарк са изчезнали, откакто е започнал да работи в индустрията през 80-те години. „Размерът на рибата също се е променил – преди можех да хвана една риба, която тежеше до пет килограма, сега хващам риба с тегло под един килограм“, добави той.

Последните три години се оказаха особено трудни за рибарите поради по-високите нива на водата, обясни рибарят.

Сини Нил, предразположен към наводнения главен приток на Нил, отбеляза рекордни водни нива през 2020 г. с няколко метра над средното ниво за наводнение. Изследователите приписват увеличението както на обилните валежи, така и на бързото градско разширяване около реката, което може да създаде повече отток.

Ограничено разбиране и данни

Судански рибари посочват като проблем и липсата на правителствено прилагане на законите за спиране на неразрешения риболов. Те посочват нарушения на правилата за риболов, които са наблюдавали, като например бракониери, използващи тънки мрежи, с които ловят млади, недостигнали зрелост риби и така нарушават естествените рибни популации.

Мохамад Ибрахим, директор на Техническата служба за рибарство в Хартум, заяви, че правителството има планове за по-добра защита на индустрията и за справяне с неразрешения риболов. Те включват усилия да се направи риболовът по-продуктивен и устойчив, осигуряване на обучение и техническа поддръжка и преразглеждане на законите за риболова, коментира той.

Според Есам Ясин Мохамед, генерален директор на изследователската организация WorldFish, едно от основните предизвикателства пред африканските нации е, че липсват данни за това как най-вече неформалният риболов допринася за работната сила и икономиката. Това може да означава, че политиците не успяват да инвестират адекватно в подобрения, посочи той.

„Подготовката на управлението на рибарството за ефектите от изменението на климата ще изисква значителни инвестиции и политически реформи, което не може да се случи без добро разбиране на сектора“, казва още той.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *