Публична лекция за дипломатическите отношения между България и Испания изнесе Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, посланик на Испания у нас

По покана на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“ и факултет „Международна икономика и политика“, Н. Пр. посланикът на кралство Испания у нас г-н Алехандро Поланко Мата изнесе публична лекция на тема „История на дипломатическите отношения между България и Испания. Перспективи при испанското председателство на ЕС през второто полугодие на 2023 г.“

Н. Пр. Алехандро Поланко Мата подари на проф. д-р Димитър Димитров книгата „Българи и испанци | Búlgaros y Españoles“, която представя интересните паралели и взаимнополезните контакти между двата народа и двете страни от дълбока древност до днес.

Преди лекцията Н. Пр. Алехандро Поланко Мата се срещна с ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. „Имахме ползотворен разговор с господин посланика за възможностите, които нашият университет предлага за испанските студенти и за реализирането на други общи инициативи в УНСС, свързани с бизнес и културен обмен“, каза проф. д-р Димитър Димитров при откриването на публичната лекция.

Модератор на събитието беше проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова, дългогодишен бивш ръководител на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“, която акцентира върху неслучайния избор на датата за лекцията от страна Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, а именно един ден след 23 април – Световният ден на книгата и авторското право, който е избран като символична почит към двама най-големи колоси на световната литература Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир, починали на 23 април през 1616 г.
В своята лекция Н. Пр. Алехандро Поланко Мата засегна три теми: 110 години от честването на основаването на официалните отношения между България и Испания, преглед на взаимоотношенията към днешна дата с кратко резюме на политическите, културните и други взаимоотношения и предстоящото испанско председателство на ЕС през втората половина на 2023 г.

Той акцентира на факта, че взаимоотношенията между България и Испания,  официализирани през 1910 г., датират много преди това. Още през средните векове испанският Крал Алфонсо X Учения споменава българите като народ в хроника от XIII в. Важен момент е и заселването на Балканския полуостров на изгонените от Испания евреи през XV (освен в Константинопол те се заселват в Солун, в Пловдив и в черноморските градове), създаването на почетни консулства през XIX във Варна и в Русе, и на посолство на Кралство Испания в България през 1910 г., както и на българско в Испания.
Посланикът засегна и взаимоотношенията между двете страни в по-ново време като наблегна на факта, че Испания е „подкрепяла България с конкретни действия“ за членството  й в НАТО и ЕС.
„Имаме чудесни политически отношения, които се отразяват благоприятно на икономическите, повишава се износа на стоки от Испания в България, както и обратно, инвестициите нарастват, над 80 испански фирми работят в България, в които има над 3000 заети“, каза  Н. Пр. Алехандро Поланко Мата.