Роберт Цанев с изложба „50+10“

Изложбата „50+10“ на Роберт Цанев е подредена до 19 май в галерия-книжарница „София прес“, ул. „Славянска“ 29, научи ДУМА от Олимпия Даниел. Тя е равносметка от изминат активен творчески път през последните десет години и е посветена на шейсетгодишнината на автора.

„Кубоцентрична система“

Основните теми в творбите се основават на лични преживявания и разбирания за съвременна интерпретация на любимия пластичен материал – дърво. То е обединяващият материал в произведенията, а комбинацията от различните видове дървесина с други материали е част от търсенията на автора, които намират израз в необичайни взаимодействия с висока естетическа визия. Представена е художествената посока, която Цанев развива през последните години и която показва впечатляващото овладяване на цветове и различна патина в серията пластични живописни картини.

„Шестият елемент“, „Кубоцентрична система“, серията „Топографски карти“, диптихът „Графични пластики“ са част от имената на работите, представени пред публиката. Някои от творбите в изложбата са свързани и с участия в престижни световни форуми.

Роберт Цанев е роден на 9 април 1963 г. в Габрово. През 1987 г. завършва специалност „Резба“ в Националната художествена академия. Участва в множество колективни и общи изложби на дърворезбата у нас. Реализира самостоятелни експозиции в София, Виена и Будапеща. Участва в симпозиуми за скулптура в дърво в Унгария, Швейцария, Босна и Херцеговина, Италия, Германия, Франция, Турция, Сърбия, Румъния, Словения.

„Структура“

През 2021 г. е съучредител на Сдружение за изобразително изкуство „Съдът – смисъл и форма“. Носител е на престижни отличия у нас и по света. Негови творби са притежание на галерии в България, Германия, Италия, Турция, Китай. Член е на СБХ от 1991 г., председател на секция „Дърворезба“ към СБХ (1998-2002). От 2004 г. е доцент в НХА, а от 2020 г. е зам.-ректор. Живее и работи в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *