Росен Желязков: Втвърдяване на тона може да има едва след лидерска среща

Началото на политическата седмица вещае интересни събития. Забелязване едно известно втвърдяване на разговорите. Такива крайни твърдения „няма с този мандат или с участието на ГЕРБ” – би трябвало да се правят, след като мине лидерска среща. Такава трябва да има и това е най-естественото в тази политическа ситуация. Това заяви в студиото на NOVA „Здравей, България” председателят на Народното събрание Росен Желязков в коментар на въпрос какви са възможностите за съставяне на кабинет.

По думите му разговорите с ПП-ДБ преминават в тона на добрите политически практики. Когато две политически формации, които са били антагонисти в предизборната кампания, съумеят бързо да седнат на масата и да разговарят за общи приоритети, това показва по-висока политическа култура, отколкото наблюдавахме през последните две години. Това на нас ни даде основание да смятаме, че наистина има възможност първата и втората политическа сила да вървят към съвместно управление с много ясен хоризонт и приоритети, посочи той. И допълни, че когато едната политическа сила, и то преди лидерите да седнат на масата на разговорите и да дефинират ясното си политическото си поведение – заяви, че иска подкрепа без каквото и да се съгласяват на каквото и да било участие в съвместното управление – означава, че се поставят условия, на които сякаш да се откаже.

Според Желязков, когато се прави мнозинство за управление, за да може изпълнителната власт да може да върши своята дейност чрез парламента – тогава отговорността означава, че първата и втората политическа формация управляват съвместно. Това означава съвместна отговорност за управление. През последните две години стигнахме до там да се обвиняваме за ситуации в по-близкото и по-далечното минало. Затова всички сме отговорни да седнем и да направи така, че тази държава да се развива предсказуемо и стабилно. Увлечени в това, какво очаква партийният електорат не виждаме докъде се докарваме.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *