Румен Радев: Родолюбието на младите българи гради достойното бъдеще на нашия народ

Родолюбието на младите българи гради достойното бъдеще на нашия народ. Това каза президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков 2“ с победителите от националните ученически конкурси „Завръщане към корените“ и „По обратния път на дедите ни“. Инициативата се организира от потомци на тракийските бежанци от района на Одринска Тракия, като всяка година деца от различни възрасти вземат участие в надпреварата с есета и рисунки.

Пред държавния глава бяха изпълнени традиционни песни на тракийските българи и показана пъстротата на българската народна носия от региона на Тракия. Президентът Радев благодари на учителите на децата, под чието ръководство те развиват талантите си в областта на изкуствата и съхраняват в умовете и сърцата си спомените за своите предци.

„Знайте, че народ без корен, без родова и историческа памет, няма бъдеще. Вие ни давате вяра, че бъдещите успехи на България се случват, когато сме един до друг“, обърна се към децата Румен Радев. Прогонени от своите земи, българите от района на Одринска Тракия се пръскат из цяла България, но потомците им днес са тук заедно, отбеляза още държавният глава.

Румен Радев се запозна с фамилната история на дядо и неговия внук, чиито предци някога са били принудени да напуснат дома си и да търсят спасение в България.  Държавният глава определи тези времена като период на изпитание и призова наследниците на тракийските българи да помнят страдалческия поход на дедите им към спасение, но и да не забравят техния непримирим дух, лоялност и обич към България.

„Големият и отворен свят днес предлага много възможности. Където и да работите или учите един ден, носете винаги България в сърцето си“, призова младите хора президентът.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *