Стефан Бакалов: Децата все по-често употребяват няколко вида наркотици едновременно

Децата все по-често употребяват няколко вида наркотици едновременно. Те са запознати с всички нови тенденции при наркотичните вещества. Това каза Стефан Бакалов от Отдел „Борба с наркотрафика“ към Агенция „Митници“ в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

В последните години възрастта за употреба на наркотици в България е паднала доста сериозно, отбеляза той. „В момента има разбиране сред децата, че наркотиците са станали много опасни. Това държи по-голяма част от децата далече, но за съжаление, те са част от културата на децата. Канабис продуктите доста масово се употребяват сред тийнейджърите – 13-, 14-годишни деца употребяват“, посочи Стефан Бакалов.

Преди дни при акция на МВР и Агенция „Митници“ беше открит аналог на марихуана в магазини за електронни цигари на територията на цялата страна. В страната ни този вид наркотично вещество се разпространява от няколко месеца, допълни той.

„Това наркотично вещество е синтетичен канабиноид, който е аналог на тетрахидроканабинол. Той е засечен през лятото на 2022 г в много страни на ЕС. По-различното при него е, че дава възможност да се употребява в така наречените вейпове“, обясни Стефан Бакалов.

По думите му всеки един вид синтетичен наркотик е силно токсичен. „Лошото на новите наркотични вещества е, че все още не е изследвано какво е влиянието им върху човешкия организъм. Възможно е продуктът да е стигнал и до деца, щом се продава по магазините“, каза още специалистът.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *