Състоянието на крал Чарлз Трети е 600 милиона паунда, според Sunday Times

Личното състояние на британския крал Чарлз Трети достига 600 милиона паунда.

Сумата надвишава богатството на майка му кралица Елизабет Втора, съобщава английското издание Sunday Times, цитирано от БТА. Вестникът твърди, че Негово Величество е успял да постигне такъв впечатляващ резултат не само благодарение на наследството си, но и благодарение на успешното управление на херцогство Корнуол.

Става въпрос за съвкупност от недвижими имоти, които са принадлежали на настоящия монарх, докато още е бил престолонаследник – принц на Уелс.

Според вестника от 2011 до 2022 г. принцът на Уелс е успял да увеличи приходите на херцогството с 42,6% до 25,4 милиона паунда годишно. Общата стойност на 130 000 акра (52 600 хектара) земи на херцогството в цялата страна, както и 260 ферми и стадион в Лондон, се е увеличила с почти 50%, до 1,04 милиарда паунда.

Вестникът съобщава, че само от 2012 до 2022г. настоящият държавен глава е спечелил 212,7 милиона паунда от именията, плащайки доброволно данък, което официално не е длъжен да прави.

Sunday Times отбелязва, че 74-годишният монарх е известен и със своята пестеливост. Той често носи костюми, купени преди много години и е педантичен по отношение пестене на електроенергия.

След възкачването на престола след смъртта на кралица Елизабет Втора през септември, херцогство Корнуол премина към най-големия син на Чарлз Трети – принц Уилям, който автоматично стана наследник на трона.

Самият монарх, веднага след смъртта на майка си, стана собственик на недвижимо имущество на обща стойност 652 милиона паунда, наречено херцогство Ланкастър, както и на Собствеността на короната – набор от земи и владения в Обединеното кралство и в чужбина за 15,6 млрд. паунда.

В този случай обаче става дума за държавната собственост на короната, а не за лично богатство на Негово Величество.

Според статията Чарлз Трети е наследил солиден пакет от недвижими имоти от майка си. Той включва кралското имение Сандрингам в Норфолк в Източна Англия с приблизителна стойност от 55 милиона паунда и замъка Балморал в Шотландия, заедно с 50 000 акра (над 20 000 хектара) земя около него. Балморал е имение, закупено от принц Албърт за съпругата му кралица Виктория (1819-1901) през 1852 г. и където Елизабет Втора почина на 8 септември 2022 г., което се оценява на 210 милиона паунда.

Като се има предвид, че недвижимите имоти са преминали от суверен на суверен, на Чарлз Трети е спестена необходимостта да плаща данък върху наследството, който иначе е 40%.

Освен всичко това, настоящият монарх получи от Елизабет Втора инвестиционен портфейл от около 100 милиона паунда, елитни състезателни коне на стойност около 27 милиона паунда, както и колекция от марки и предмети на изкуството, чиято цена според Sunday Times е трудно да се определи.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *