Топлофикация – София предлага по-ниска цена – с 31 стотинки

Топлофикация София е подала в КЕВР заявление за нова цена на топлинната енергия за следващия регулаторен период, който ще е в сила през 2023 и 2024 година. В предложената от Топлофикация София по-ниска цена 137.55 лв/MWh, която ще влезе в сила от 01.07.2023 г., са отчетени намалените цени за природния газ в Европа, както и ръстът на инфлацията у нас.

От дружеството посочват, че и тази година регулаторът не е дал указания за използването на конкретни ценови параметри за природния газ и въглеродните емисии, които да бъдат използвани в заявленията на топлофикационните дружества.

Топлофикация София ще се съобрази с финалното решение на КЕВР, като комисията се очаква да се произнесе до 30 юни 2023 г.

Припомняме, че миналата година, малко след развихрянето на енергийната криза в Европа и България, и на фона на неяснотата за доставките на природен газ до края на годината, членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) приеха средно увеличение на цените на парното за бита с 29,73%, като дружествата поискаха по-високо средно поскъпване, а предварителните разчети бяха за поскъпване с 39,26 на сто.

Като мотив за увеличението изтъкват многократно нарасналите разходи на топлофикационните дружества за закупуване на природен газ и въглеродни емисии. Сега би трябвало с новите цени на доставка на природния газ да се залагат значително по-малко разходи за закупки.

Миналата седмица увеличение за следващия регулаторен период поискаха и от ЕVN.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *