Тунис минава на воден режим заради сушата

Тунис ще прекъсне водоснабдяването на гражданите за седем часа на нощ в отговор на най-тежката суша в страната. Това съобщи Ал-джазира, позовавайки се на държавната водоразпределителна компания SONEDE.

Засегнатата от суша страна обяви други строги ограничения върху използването на вода, включително забрана за използването на питейна вода за напояване на земеделски земи или зелени площи, или за почистване на обществени площи или автомобили.

Държавната водоразпределителна компания обяви, че водата ще бъде спирана всеки ден от 21:00 до 04:00 сутринта, с незабавен ефект.

Мосбах Хелали, нейният ръководител, посочи, че сушата в страната, причинена от недостига на дъжд през четири последователни години и която SONDE приписва на изменението на климата, е безпрецедентна. Той призова тунизийците да разберат решението.

Хелали уточни, че се обмислят глоби и дори затвор, ако правилата бъдат нарушени.

Годините на суша и нисък приток на вода в резервоарите се отразиха на водните запаси в страната, които достигнаха безпрецедентна ситуация, съобщиха от министерството на земеделието. Новото решение заплашва да подхрани социалното напрежение в страна, чийто народ страда от лоши обществени услуги, висока инфлация и слаба икономика.

Язовирите в северноафриканската страна са на критично ниски нива след години на суша, влошени от течове от тръбопроводи в остаряла разпределителна мрежа.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *