Улиците на бъдещето – зарядно, което се разглобява

Зарядни станции, които могат да се разглобяват и местят. Такива ще са улиците в бъдеще. Градовете ще разчитат все повече на изкуствен интелект (AI) за управлението си, пише CNN.
Тези концепции може и да звучат като фантастика днес, но не бива да се забравя, че само преди 150 години човечеството е разчитало основно на коне, за да се придвижва. Оттогава е направен невероятен технологичен скок – първо парният двигател, а след това този с вътрешно горене. По всичко личи, че автомобилът на бъдещето ще е електрическият.
А изкуственият интелект, около който в момента има разгорещени дебати, вече е навлязъл в ежедневието ни по много начини. Най-простият пример са технологиите, използвани от социалните мрежи. Така че не е толкова невероятно да се смята, че в обозримо бъдеще процесите по управление на един град ще се движат основно от AI.

Смята се, че около 2050 г. броят на колитцоле в световен мащаб ще достигне около 3 млрд. А голяма част от населението ще живее в градове. Това струпване на хора ще изисква появата на т.нар. „умни улици“.
В пътищата ще трябва да се внедряват иновации точно както това се случва с автомобилите. Как може да се случи това?
Един от примерите е управление на трафика. Подобни опити вече се правят. Например компанията Hayden AI си сътрудничи с властите в Ню Йорк.
Технологията им може да засича неправилно паркиране в бус лентите. Но това е само една от многото възможности.
„Тази технология може да доведе до революция в градското планиране“, казва директорът на фирмата Крис Карсон. Според него възможностите за използване на изкуствения интелект в градовете са огромни.

Очаква се, че около 2050 г. половината от движещите се коли ще са електрически. Зареждането и съхраняването на енергия ще бъде огромно предизвикателство. Отсега обаче някои фирми мислят за това как самият път може да се превърне в едно огромно зарядно устройство.
Германската компания Magment например твърди, че може да се използва безжична технология за зареждане, която да бъде вградена в самите улици. Теоретично това би позволило на автомобилите да се зареждат в движение.
Друг проблем, който трябва да се реши при планиране на градовете на бъдещето, е този с повишаващите се температури. Тъй като става дума за настилки като асфалт, бетон и паваж, по правило в силно населените области е доста по-топло, отколкото другаде. Затова във Финикс, Аризона експериментират с ново покритие за настилките. Идеята върху тях да се добавя тънък слой покритие на водна основа, който би следвало да предпазва от нагорещяване. Технологията е експериментална и има доста съмнения за ефективността ѝ.
Защитени от слънцето настилки са една идея, но съвсем друга е тази за сглобяемите пътища. Една от компаниите, занимаващи се с тях, е PlasticRoad. Най-общо казано те предлагат кухи панели, произведени от рециклирана пластмаса, през които могат да минават всякакви комуникации като тръби и кабели.
PlasticRoad
Дъждовната вода също може да бъде отвеждана. Освен това улицата може да бъде лесно монтирана, дори и премахната, ако се наложи.
„Вярваме, че единственият път към устойчивото развитие на пътната инфраструктура, е изполването на рециклирани материали“, казва директорът на компанията Джерън Оудшърн. Според него вече има данни, че пластмасовите пътища са по-издръжливи от обикновените.
Дали всички тези технологии ще бъдат въведени е рано да се каже. Най-вероятно голяма част от тях ще се използват, но в практиката концепцията ще бъде променена. Ясно е обаче, че бъдещето принадлежи на електричеството и на изкуствения интелект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *