УНСС ще бъде домакин на наградите за принос в науката „Питагор“

Университетът за национално и световно стопанство беше избран от Министерство на образованието и науката за домакин на наградите за принос в науката „Питагор“. Връчването на наградите ще се проведе в аула „Максима“ на 19 май 2023 г.

От тази година стартира инициативата церемонията по връчване на наградите да се провежда във висши училища и научни организации. Целта е да се популяризират постиженията на българските учени, съобщават от Министерство на образованието.

проф. Димитър Димитров

„Наградите „Питагор“ са важен стимул за учените в България. С научноизседователската си дейност ние изпълняваме и важна обществена функция – да допринесем за справянето с глобалните предизвикателства на нашето време и за постигането на целите за устойчиво развитие. Важно е да имаме форуми, на които се съизмерваме и такива, на които получаваме признание за усилията. Щастлив съм, че ще бъдем домакин на „Питагор“ за 2023 година.“, каза ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

По информация на МОН рекорден брой учени – 51, кандидатстват тази година за наградите „Питагор“ за принос в науката. Миналата година номинираните бяха 34. Трима професори се борят за наградата за цялостен научен принос.

Най-много – 16, са кандидатите за приза за утвърден учен в областта на природните и инженерните науки, а осем – за отличие за млад учен в тази сфера. По седем кандидати има в категориите за млад и за утвърден учен в областта на науките за живота и медицината. За награда в областта на социалните и хуманитарните науки кандидатстват седем души за утвърден учен и трима – за млад учен.

Номинации за участие в конкурса са подадени, както от научни организации, висши училища, колектив от учени, така и индивидуални. Научно жури ще разгледа и класира номинираните, спрямо постиженията на изследователите.

Победителите получават грамоти, плакети и парични награди. Традиционно церемонията се излъчва по Българската национална телевизия на 24 май.