Фирми, собственост на неграмотни хора, източват НОИ

Увеличават се случаите, при които пора получават обезщетения за временна неработоспособност и безработица, за които обаче е установено, че не са упражнявали трудова дейност и фиктивно са назначени, за да черпят осигурителни права, съобщават от НОИ.

При един от тях осигурител подава електронно документи за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност, раждане и майчинство. При преценка на правото длъжностните лица установяват нередности и изпращат писма за отстраняване на несъответствията до управителя с адрес седалището на дружеството. Писмата се връщат непотърсени. На едно от известията за доставяне е посочено, че лицето не живее на посочения адрес.

Посетен е на място адресът, който е вписан в Търговския регистър. Там липсва каквато и да било жилищна сграда, от кметството информират служителите, че лицето не живее в селото, а въпросното място е извън регулационния план на селото. От органите на ТД на НАП информират, че дружеството не упражнява стопанска дейност, не са отчитани приходи, липсват документи, свързани с направени разходи за дейността, дружеството не притежава фискално устройство за отчитане на продажбите и няма открита банкова сметка. Случаят е предаден на прокуратурата.

При проверката разследващите органи са установили, че „управителят“ на дружеството е неграмотен бездомник и очевидно не е в състояние да управлява дружеството. По случая е образувано досъдебно производство. Издирват се лицата, които са оформяли документи и подавали данни от името на дружеството.

При друг подобен случай е образувано контролно производство за извършване на проверка от контролните органи в ТП на НОИ – Разград за дружество, чрез което са изплащани парични обезщетения и помощи на лица, наети с високи възнаграждения на длъжности за нискоквалифициран труд, които са ползвали временна неработоспособност над 30 календарни дни. Оказва се обаче, че на адреса няма такава фирма, а по партидата на осигурителя липсва информация за внесени осигурителни вноски, НАП уведомява, че дружеството не е извършвало никаква търговска дейност, не са отчитани приходи, не са внасяни осигурителни вноски.

 

istock
istock

 

Предприети са действия за осъществяване на контакт с представител на дружеството, но такъв не е осъществен. Част от работниците обясняват, че са полагали труд за други фирми, представляващи свързани лица на проверяваното дружество. Естествено, следват насрещни проверки в посочените други фирми, в които лицата уж са полагали труд, но няма данни и доказателства това да се е случило.

Сезирана е прокуратурата, която отказва да образува досъдебно производство с мотив, че няма данни за престъпление от общ характер. Контролните органи на НОИ продължиха да търсят контакт с представител на дружеството, който да представи документи за проверка, но се оказаха в обективна  невъзможност да я извършат. Предходните собственици са прехвърлили дружеството на нов управител, който има регистрирани 25 фирми на негово име и на един и същ адрес. Потърсено е съдействие от органите на МВР за издирването му, които отговарят, че лицето е напуснало пределите на Република България и е в неизвестност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *