„Фолклорен изгрев“ събира във Варна таланти от цялата страна

Новото издание на един от най-големите фолклорни форуми край морето ще събере млади таланти в Grand Mall във Варна от 21 до 23 април. В уикенда след Великденските празници певци, танцьори и музиканти от цялата страна ще се състезават за наградите на ХXI „Фолклорен изгрев“, научи ДУМА от Нина Локмаджиева.

Организатори на форума са продуцентската компания „Сънрайз Маринов“ и фолклорната телевизия „Сънрайз мюзик“ с подкрепата и партньорството на най-големия търговски център във Варна. „Фолклорен изгрев“ по традиция е под патронажа на кмета на район „Младост“ Христо Христов и се осъществява с подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна.

„Фолклорен изгрев“ е фестивал със състезателен характер за изпълнители от различни възрасти. Най-малките са деца от 3-годишна възраст, има и ученици от школи в читалища, частни студиа, детски комплекси, професионални училища по фолклор и музика, студенти и самодейци от народни читалища и пенсионерски клубове. Фестивалът на младостта и фолклора представя солови изпълнители и групи в 5 основни направления: вокални изпълнители, инструменталисти, стилизиран фолклор, стари градски песни и шлагери, танцово изкуство.

Председател на журито ще бъде проф. Милчо Василев – художествен ръководител на Фолклорния ансамбъл към Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. В журито са още проф. д.изк. Лозанка Пейчева – музиколог, етнолог и експерт в отдел „Фолклористика“ към БАН, проф. д-р Тодор Киров – преподавател в АМТИИ в Пловдив, маестра д-р Ваня Монева – преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и диригент на хор „Ваня Монева“, маестро д-р Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио и преподавател в НМА, д-р Данислав Кехайов – народен певец и директор на Обединената общинска школа по изкуствата в Несебър, и доц. Ивайло Иванов – хореограф, преподавател в СУ „Черноризец Храбър“ във Варна.

Водещи на събитието ще бъдат Снежана Георгиева и проф. Венци Димов. Младите певци, музиканти и танцьори ще се състезават за медали, плакети, грамоти и много специални награди. Зрителите могат да наблюдават конкурса всеки ден от 9 до 18 ч. Входът е свободен.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *