Цената на чадъра и шезлонга стига 200 лв. това лято

Златна сянка ни очаква на някои от плажовете по Черноморието това лято. Това показват резултатите от първите проведени от Министерството на туризма търгове за отдаване под наем.
В същото време по действащите договори наематели и концесионери калкулират инфлацията и бързат да наваксат загубите, които претърпяха по време на двете години ковид-пандемия. Близо 50 плажа планира да отдаде под наем туристическото министерство, като почти всеки ден се провеждат по няколко търга, съобщава специализираният сайт travelnews. Най-висока наемна цена до момента е постигната за плажове Перла 1 и Перла 2 в община Приморско – 631 080 лв. с ДДС на година. Спечелилият наемател е предложил цена от невероятните 100 лв. за чадър и също толкова за шезлонг.
В сключения вече договор за наем на плаж „Младост ММЦ Приморско“ предвидената цена за чадър и шезлонг е 50 лв. Наемателят на морски плаж „Минерален басейн Север“ във Варна ще продава комплекта за 30 лв. Тези цени са пределни и те не трябва да се надхвърлят. Наемателите ще имат право да предлагат и по-ниски цени.
Цените на плажните услуги ще се повишат и по действащите концесионни и наемни договори. В тях има клауза, че дължимите годишни такси към Министерството на туризма се индексират спрямо инфлацията за предходната година, т.е. ще нараснат с около 16%. Това увеличение автоматично ще бъде калкулирано в цената на чадърите и шезлонгите това лято, стига концесионерите или наемателите да не са достигнали максималните стойности, определени в договорите.
320 000 българи ще пътуват за Великден, прогнозират от Института за анализи и оценки в туризма. Пакетите за почивка тази година са между 15 и 30% по-скъпи, показват офертите на туроператори и хотелиери. Въпреки поскъпването, от бранша отчитат ръст в резервациите.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *